Primele audieri la DNA în dosarul „Cărbune pentru Serbia“

Mai mulţi jurişti de la Complexul Energetic Oltenia au fost audiaţi, luni, la DNA Craiova, în dosarul ce priveşte transportul de cărbune în Serbia, prin intermediar. Audieri vor mai fi marţi şi miercuri, în total fiind interogate aproape 20 de persoane care şi-au pus semnătura sau cunosc procedura de atribuire a contractului către BVA Coal SRL în decembrie 2014. Miercuri este rândul directorilor Laurenţiu Ciurel, Aurel Medinţu şi Daniel Antonie. 
DNA a deschis un dosar penal cu privire la contractul de livrare a 1,2 milioane de tone de cărbune în Serbia, prin firma din Constanţa BVA Coal SRL. Cercetarea se face asupra faptei, infracţiunea fiind de abuz în serviciu. Audierile din aceste zile vor stabili, probabil, şi suspecţii. Cert este că ieri au fost prezenţi la DNA Craiova câţiva jurişti, printre care şi şefa Laura Manea, Mihaela Lazăr, dar şi Sorin Bălăcescu, şeful de la Livrări. Contactat telefonic, Sorin Bălăcescu a confirmat că a fost la DNA, dar nu a vrut să facă alte comentarii. 
Încă două zile de audieri
Bălăcescu a fost întrebat despre acest contract şi de către inspectorii Curţii de Conturi, la începutul acestei an. El este cel care coordonează încheierea contractelor şi actelor adiţionale privind furnizarea cărbunelui. Acesta a dat explicaţii despre nedepunerea scrisorii de garanţie de către BVA Coal SRL, în valoare de 780.000 de euro. „La data de 04.02.2014, dată până la care trebuia depusă garanţia de către BVA Coal SRL, eu eram plecat în delegaţie în Polonia. La revenire a fost emisă adresa nr.1206 prin care am informat SC BVA COAL că pentru nedepunerea garanţiei de bună execuţie suntem obligaţi să aplicăm prevederile art. 11 şi să sistăm livrările, iar aceştia au răspuns prin adresa înregistrată la SDM cu nr. 1487/18.02.2015. După această dată eu nu am mai semnat nicio adresă de reluare a livrărilor”, se arată în raportul Curţii de Conturi.  Nu ştim ce anume conţin aceste adrese, invocate de Bălăcescu, însă este sigur faptul că au fost încheiate două acte adiţionale pentru a rezolva problema garanţiei. În primă fază s-a dat un nou termen pentru depunerea sumei, după care scrisoarea de garanţie bancară a fost înlocuită cu bilete la ordin ce au avut data scadentă pe 19 august. La această dată conturile BVA Coal SRL au fost goale şi firma a intentat şi două procese împotriva CEO.  Marţi sunt programaţi la DNA directorii Vasile Ghimişi, Grigore Dădălău, Dumitru Mocioi şi Adriana Vîlceanu, Miercuri vor da explicaţii Laurenţiu Ciurel, directorul general, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energie, Ion Petroniu, directorul Strategie Dezvoltare şi Mihai Dafinoiu. Membrii Directoratului CE Oltenia au avut acelaşi punct de vedere şi în faţa inspectorilor Curţii de Conturi: contractul cu 13 euro pe tonă, echivalentul a 58 de lei, este profitabil datorită celor două mii de concedieri şi încă o mie transferaţi la Berbeşti, măsuri ce au redus costul tonei de cărbune.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: