Ciurel taie prime, sporuri, biletele de odihnă şi prima de vacanţă

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, a propus la negocierile cu sindicatele diminuarea veniturilor angajaţilor companiei cu aproape 40%. Laurenţiu Ciurel a prezentat sindicatelor din comisia de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) o listă cu facilităţile la care ar trebui să renunţe prin noul contract. Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a anunţat că, dacă administraţia nu renunţă la aceste propuneri, va trece la mişcări de protest. Printre propuneri sunt şi concedierea colectivă şi şomajul tehnic. Singura creştere este de 24% în contractele de mandat ale directorilor!!!

Laurenţiu Ciurel a declarat ieri, înainte de întâlnirea cu liderii de sindicat că nu poate „garanta“ prima de vacanţă, sporuri şi alte prime.  „Nu se va umbla la salariu în 2015. Nu vor fi creşteri, nu vor fi scăderi. În schimb nu pot să garantez pentru sporuri, prime şi alte accesorii la salarii“, a spus Ciurel.

Însă, Ciurel garantează o reducere cu 40% a veniturilor. Tăieri vor fi de la toate capitolele: prime, sporuri, transport, bilete de odihnă, etc.

Concedieri multe şi ieftine

Laurenţiu Ciurel le-a înmânat liderilor sindicali o listă de propuneri, adică de tăieri. Mai exact, în primă fază conducerea vrea să scape de 2.000 de salariaţi: 1.092 de la Berbeşti, care ajung la CET Govora prin transferul activelor, şi încă 908 de la nivelul companiei. Conducerea are în plan concedierea a 620 de salariaţi cu data 1 iunie, în care se regăsesc şi cei 240 de la Chişcani, şi 288 începând cu 1 septembrie. Dar în cazul concedierilor colective, CE Oltenia vrea să dea maxim zece salarii medii brute/ salariat. În actualul contract sunt prevăzute 16 salarii. În plus, anul acesta au fost stabilite 30 de zile de şomaj tehnic la activitatea de exploatare a cărbunelui şi mentenanţă.

De asemenea, propune eliminarea primei de vacanţă, adică cel puţin 3.000 de lei de salariat, dar şi a primelor de Crăciun, de Ziua Meseriei, de Paşti. În schimb, compania ar da tichete cadou în valoare de 300 de lei pentru fiecare eveniment. În locul primei de vacanţă, de 75% din salariu, dar nu mai puţin de 3.000 de lei, minerii şi energeticienii ar primi vouchere de vacanţă de 1.050 de lei!

Fără sporuri, transport şi bilete de odihnă

De la 1 martie, dacă sindicatele vor fi de acord, CE Oltenia elimină sporul de carieră şi sportul de fidelitate, fiecare de 10%. După tăierile de anul trecut, angajaţii din CE Oltenia mai rămăseseră cu sporul de vechime, sporul de fidelitate sau carieră, după caz.

Laurenţiu Ciurel propune scoaterea bonusului privind acordarea de bilete de odihnă şi tratament, dar şi scoaterea cotei de energie şi cărbune. Propune înjumătăţirea fondurilor acordate în caz de deces sau boli grave. De asemenea, transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă va fi şi el înjumătăţit. Nu se ştie însă cum vrea Laurenţiu Ciurel să ajungă toţi angajaţii la serviciu, cu jumătate din mijloacele de transport. Probabil va reveni în discuţie introducerea programului de 12 ore dar nici aşa nu ar fi suficient pentru a reduce cu 50% cheltuielile cu transportul. Directorul companiei le-a mai propus liderilor şi renunţarea la masă caldă şi înlocuirea cu tichete de masă. Liderii de sindicat spun că asta ar fi o capcană şi că odată ce ar fi de acord cu renunţarea la masă caldă oamenii nu ar mai primi nimic.

Ameninţă cu proteste

Liderii de sindicat au reacţionat dur la propunerile directorului general. Constantin Mitrescu, desemnat de FNME să semneze contractul după finalizarea negocierilor, a anunţat deja că dacă nu se renunţă la aceste idei oamenii vor ieşi în stradă. Constantin Mitrescu a declarat că a calculat o reducere a veniturilor cu 40%, ceea ce este de neacceptat. Liderul sindical mai spune că în bugetul prezentat de Laurenţiu Ciurel, pe care CEO îl depune azi la Minister spre avizare, salariul mediu este de 2.900 de lei brut, ori până acum era 3.600-3.700 de lei. De asemenea, în bugetul pe 2015 ar fi multe reduceri la cheltuielile cu munca vie, dar creştere de 24% la contractele de mandat ale directorilor!!!

În aceste condiţii, negocierile pentru CCM sunt în impas pentru cinci zile. În această săptămână nu vor mai fi întâlniri, iar luni se va consemna în comisia de negociere declanşarea protestelor.  „Introducem cerere pentru autorizarea unor proteste. Am discutat deja cu cei din grupul Solidaritatea din Univers. Cu SMEO nu avem ce să discutăm dacă ei zic că e bine să mai pierdem ca să câştigăm. Vom întrerupe negocierile pentru 5 zile în care vom decide acţiunile de protest. Luni ne vom întâlni în comisia de negociere şi vom consemna această situaţie în procesul verbal. Nu se poate. Face experimente de doi ani cu această companie. El şi cu Ion Călinoiu (n.red- preşedintele CJ Gorj). Am ajuns cu veniturile la jumătate. Fondul de salarii este diminuat cu 20% plus transportul, biletele, combustibilul, încă 20%“, a explicat liderul sindical.

Fondul de salarii a fost de:

870 de milioane de lei în 2013

818 de milioane 2014

650 de milioane de lei în 2015

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: