Ciurel vrea să ia de trei ori banii imputaţi minerilor de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a stabilit în urma unui control că fondul de salarii al SNLO ar fi fost majorat în 2011 cu 4,6 milioane de lei, fără respectarea legii. Laurenţiu Ciurel a anunţat luni în conferinţă de presă că ar trebui să recupereze de la mineri 12 milioane de lei, gândindu-se probabil să le impute acestora şi penalităţile şi majorările de întârziere. Asta în ciuda faptului că majorarea fondului de salarii la SNLO a fost aprobată de guvern, prin HG 1044/2011, astfel că eventuala greşeală este a guvernanţilor, nu a minerilor.

Complexul Energetic Oltenia are de recuperat de la angajaţii din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia o sumă de 12 milioane de lei noi, adică 120 de miliarde vechi, a declarat într-o conferinţă de presă managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. El a spus că suma a fost stabilită de Curtea de Conturi în urma unui control.

În realitate, potrivit Deciziei Curţii de Conturi nr. 23 din 16.07.2013, suma plătită „ilegal“ în 2011, este 4.651.155 de lei, restul, până la 12 milioane fiind cel mai probabil penalităţi. „Sunt majorări salariale acordate în baza unei indexări de 3%, fără să fie modificat însă bugetul şi, astfel, s-au depăşit prevederile bugetare. Vom contesta decizia Curţii şi probabil vom câştiga, pentru că ultimul lucru pe care mi-l doresc este să ajung să recuperez banii de la oameni”, a declarat Ciurel. Şi în această declaraţie este un mare neadevăr, pentru că bugetul a fost modificat prin HG 1044/2011, sumele fiind prevăzute.

Apărarea CEO, decizii ale Guvernului

Raportul Curţii de Conturi spune că, în 2011, SNLO a efectuat cheltuieli salariale de 301.506 mii de lei, mult peste suma de 296.855 de mii de lei prevăzută în buget. A rezultat o depăşire bugetului de 4.651.155 de lei, nu 12 milioane, aşa cum a anunţat Ciurel. Numai că bugetul iniţial a fost rectificat în octombrie, iar sumele acordate în plus au fost prevăzute.

Mai exact, în 2011, Guvernul a aprobat bugetul SNLO, prin HG 287/2011 în data de 23 martie, pentru cheltuieli salariale de 296.855 de mii de lei, suma invocată de Curte. În 19 octombrie, bugetul SNLO a fost rectificat prin hotărârea de guvern 1044/2011. Potrivit notei de fundamentare pentru rectificarea bugetului, publicată pe site-ul Guvernului, s-a luat decizia creşterii şi a veniturilor, dar şi a cheltuielilor, datorită cererii mari de cărbune. În acea perioadă, minerii au lucrat 7 zile din 7 şi era normal să fie plătiţi suplimentar. „Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011 pentru SN a Lignitului  Oltenia S.A., companie aflata sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, a fost aprobat prin HG nr 287/2011. Veniturile realizate in semestrul I sunt superioare bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in condiţiile creşterii cererii de energie ceea ce conduce si la necesitatea realizării unei cantităţi superioare de cărbune energetic. În vederea realizării creşterilor  propuse si susţinute de contractele angajate este necesară redimensionarea indicatorilor aprobaţi prin buget“, se arată în Nota de Fundamentare, discutându-se despre creşterea cantităţii de cărbune livrat cu 600 mii tone faţă de cantităţile prognozate prin bugetul iniţial. Astfel, a apărut HG 1044/2011 în care era prevăzută suma de 301.944 de mii de lei pentru cheltuielile salariale. În final, pentru salarii s-au cheltuit 301.506 mii de lei, adică mai puţin decât s-a prevăzut în bugetul rectificat aprobat de guvern, nu mai mult cum a spus Ciurel.

Cei de la Curtea de Conturi nici nu invocă depăşirea BVC aprobat de guvern, ci legislaţia complementară care nu ar fi permis guvernului să crească fondul de salarii la societăţi care au avut pierderi în anii precedenţi.

TERMEN

31 decembrie 2013 este termenul stabilit de Curtea de Conturi pentru recuperarea sumelor plătite în plus. CE Oltenia va ataca raportul în instanţă, astfel că termenul va fi mutat după terminarea procesului.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: