CJPC Gorj a câştigat procesul cu o bancă

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Gorj a câştigat procesul cu un operator bancar care percepea comisioane abuzive. În urma unei reclamaţii pe care au primit-o la sediu cu un an în urmă, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor au intentat proces unei bănci care taxa pe cei care făceau o depunere, fără să fie titularii contului.

Mihaela Răducan, director coordonator al CJPC Gorj spune că este vorba de o situaţie în care un gorjean era taxat de o unitate bancară de fiecare dată când plătea rata pentru mama sa, cea care era titulara contului. „De fiecare dată i se lua un comision de depunere de 4 lei. Era un comision nou introdus. Banca în mod normal nu trebuia să perceapă această rată de 4 lei, chiar şi pentru o terţă persoană”, spune Mihaela Răducan. Banca a susţinut că este corect să ia aceşti bani pentru o operaţie bancară în numele titularului de contract, dar instanţa a decis că Protecţia Consumatorului are dreptate. „Avem în instanţă câştig de cauză într-un proces cu unul dintre operatorii bancari, în aşa fel încât să sperăm că nu vor mai fi consumatori cărora să li se perceapă comisioane care nu au fost prinse în contract şi pentru consumatorii care întâmpină astfel de situaţii, să li se perceapă comisioane atunci când nu plăteşte titularul de contract rata, fără ca acest lucru să fie cuprins în contract”, mai spune Mihaela Răducan. După finalizarea procesului, banca a primit o amendă de 5.000 lei, iar comisionul respectiv a fost retras. Mihaela Răducan spune că a mai câştigat în primă instanţă un al doilea proces cu un operator bancar ce a acordat un împrumut, iar contract există clauze abuzive.

Reprezentanţii Protecţiei Consumatorului sfătuiesc consumatorii ca înainte de semnarea unui contract să îl citească bine şi să se informeze dacă dobânda este fixă sau variabilă. De asemenea, cei care încheie un contract trebuie să citească atât drepturile împrumutatului, cât şi drepturile şi obligaţiile instituţiei bancare.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: