Clădire-monument, pericol public. E lângă o tabără pentru copii!

Una dintre cele mai emblematice clădiri-monument din Gorj a devenit o adevărată ruină. Este vorba de Casa Moangă-Pleşoianu din comuna Săcelu. Clădirea arată ca după bombardament şi este greu de crezut că i se va mai reda vreodată strălucirea de odinioară. Autorităţile locale din Săcelu spun că nu au posibilităţi să o reabiliteze, dar că vor cere o expertiză.

Casa Moangă-Pleşoianu este amplasată în zona centrală a comunei Săcelu, în aproprierea şcolii şi a bazei de agrement. Imobilul este deja o ruină. Pereţii au căzut pe alocuri, iar stive mari de cărămizi zac pe pământ. Geamurile lipsesc cu desăvârşire, iar acoperişul, care este unul provizoriu, nu mai acoperă tot tavanul. De altfel, peretele din spatele clădirii lipeşte în cea mai mare parte, iar autorităţile locale au delimitat zona astfel încât copiii care merg în tabără să nu fie accidentaţi în situaţia în care mai cade vreo bucată de tencuială sau cărămizi. La stadiul în care se află, este greu de crezut că mai poate fi salvată.

Nu-s bani decât de expertize

Autorităţile locale din Săcelu spun că vor realiza o expertiză pentru a vedea care este soluţia dată de specialişti în ceea ce priveşte Casa Moangă-Pleşoianu. Primarul Florin Jurebie susţine că nu poate atrage fonduri europene prin intermediul Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru a reabilita imobilul, având interdicţie în urma unor nereguli privind o aducţiune cu apă care s-a realizat în trecut.

„Primăria are acea interdicţie de accesare a fondurilor europene pe AFIR. Practic, din bugetul local nu putem prea face nimic pentru această casă. Ea, până la urmă, reprezintă şi un pericol pentru toţi copiii care vin în tabăra Săcelu, fiind în apropierea bazei de agrement şi a şcolii. Am stabilit să facem o expertiză de specialitate, să vedem dacă structura de rezistenţă sau dacă imobilul mai suportă lucrări de reabilitare sau recondiţionare, care, de altfel, costă foarte, foarte mult şi în urma acelei expertize se va stabili măsura care se va lua cu această casă trecută în lista monumentelor istorice”, a declarat Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu.

ISTORIE

Imobilul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de logofătul Vasile Moangă, colaborator apropiat al lui Tudor Vladimirescu. Ani buni, clădirea a fost în administrarea Muzeului Judeţean Gorj, iar de circa 2 ani este în custodia Primăriei Săcelu. Pentru reabilitarea imobilului va fi nevoie de mulţi bani.

Vizualizări: 1,191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: