Clasa pregătitoare se lasă cu amenzi pentru părinţi

Părinţii care au copii de 6 ani sunt obligaţi să-i înscrie în clasa pregătitoare, nemaiavând la dispoziţie varianta de a-i înscrie direct în clasa I. Potrivit noii metodologii pregătite de către Ministerul Educaţiei, părinţii care nu vor să-şi trimită copiii în clasa pregătitoare riscă o amendă de până la 1000 de lei.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 7 ani vor fi înscrişi obligatoriu în clasa pregătitoare. Începând din acest an, părinţii nu mai au varianta de a opta direct pentru înscrierea în clasa I. Ba mai mult, riscă să primească amenzi de până la 1000 de lei în condiţiile în care refuză înscrierea în clasa pregătitoare. Copilul cu vârsta de 6 ani nu poate fi ţinut acasă decât dacă un psiholog dă un aviz prin care nu este declarat apt pentru a merge la şcoală. „Clasa pregătitoare este acum obligatorie, iar părinţii nu mai pot să-şi înscrie copiii direct în clasa I. În mod oficial, nu s-au făcut până acum înscrierile în clasa pregătitoare. „Joi, vom avea o videoconferinţă cu domnul ministrul al Educaţiei, în care ni se vor comunica mai multe detalii privind clasa pregătitoare”, a declarat Ion Işfan, inspector general al Inspectoratului Judeţean Şcolar Gorj.

Cu toate că, oficial, nu s-a dat startul înscrierilor în clasa pregătitoare, la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ deja s-au ocupat locurile. Conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar spune că listele întocmite de către anumiţi învăţători nu sunt valabile. „Am auzit şi noi că pe la anumite unităţi de învăţământ s-au întocmite liste pentru clasa pregătitoare. Aceste liste nu sunt valabile pentru că încă nu s-a dat startul înscrierilor în mod oficial. Învăţătorii care au întocmit astfel de liste sunt obligaţi să efectueze înscrieri în perioada oficială, chiar dacă unii spun că şi-au ocupat locurile de pe acum”, a mai precizat Ion Işfan.

De două ori clasa pregătitoare

Deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au spus în nenumărate rânduri că părintele va decide unde copilul său va urma clasa pregătitoare, la şcoală sau la grădiniţă, oamenii trebuie să fie conştienţi că îşi asumă riscul de a nu mai găsi locuri la clasa I peste un an, în condiţiile în care optează pentru grădiniţă. În momentul de faţă, unităţile de învăţământ nu fac înscrieri pentru clasa I, întrucât intră automat copiii care au frecventat clasa pregătitoare la aceeaşi şcoală. Situaţia s-ar putea repeta şi peste un an, în situaţia în care copiii vor urma clasa pregătitoare la grădiniţă riscând să fie nevoiţi să o mai frecventeze încă o dată la şcoală, pentru a intra la unitatea de învăţământ pe care şi-a doresc părinţii.

Vizualizări: 381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: