Coadă la firma lui Orzan pentru refiscalizarea caselor de marcat

Zeci de agenţi economici din Gorj au format cozi interminabile la firmele autorizate pentru a-şi modifica TVA-ului la aparatele de marcat fiscale. Aceştia şi-au luat casele de marcat în braţe şi s-au aşezat la uşa firmelor cu noaptea în cap pentru a nu primi amenzi. Din cauza majorării TVA-ului de la o zi la alta, de la 19% la 24% s-a creat o situaţie fără precedent. Pentru o astfel de operaţiune oamenii au aşteptat în picioare şi în scări de bloc mai bine de trei ore. Unii dintre ei au avut de refiscalizat chiar mai multe aparate. Firma la care au aşteptat zeci de oameni care se ocupa cu refiscalizarea caselor de marcat aparţine PNl-istului Gheorghe Orzan.

„Astăzi (n.red. ieri) intră în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Nr. 58/ 2010. De asemenea, tot începând de astăzi cota standard Taxa pe Valoare Adăugată este 24%. Acesta presupune că începând de astăzi toţi agenţii economici gorjeni trebuie să aibă modificat softul aparatelor de marcat electronice fiscale astfel încât bonul fiscal să conţină inclusiv cota standard de TVA”, spune Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul Finanţelor Publice Gorj. Patronii s-au plâns de faptul că nu li s-a acordat nici un răgaz pentru a-şi refiscaliza casele de marcat. Pentru a nu fi amendaţi aceştia şi-au luat aparatele în braţe şi s-au aşezat la cozile formate la firmele care se ocupă cu service-urile acestor aparate.„Am aşteptat trei ore. Până la urmă s-a rezolvat. Merge foarte greu. Am plătit pentru această operaţiune 140 lei. De aici am cumpărat casa de marcat şi aici trebuia să venim”, spune un agent economic. Amenzile în cazul în care patronii nu au operat aceste modificări sunt cuprinse între 2.000 şi 4.000 lei. „Fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2000 li 4000 lei”, spune Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul Finanţelor Publice.

Firma Lui Gheorghe Orzan are câteva mii de case de marcat distribuite, ocupând 80% din piaţă. „Nu mă aşteptam în nici un caz la asemenea mulţime, la mine la firmă. Este un caz unic din activitatea de 17 ani a firmei mele. Ştiam că am foarte mulţi clienţi, dar astăzi este peste aşteptări. Eu lucrez de la ora opt, am făcut şi ieri acelaşi lucru. Oamenii mei lucrează în continuare. Am făcut un apel şi îl fac şi de data aceasta. Finanţele Publice şi Garda Financiară să înţeleagă situaţia şi să nu amendeze oamenii sau să declanşeze acţiuni de control pe această temă”, spune Gheorghe Orzan. Cei care au încheiat contract cu firma respectivă au plătit 10 euro, iar cei care nu au încheiat contract au fost nevoiţi să scoată din buzunar 25 de euro.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: