Electra, contestată de acţionarii Fondului Proprietatea

Două persoane fizice au contestat reorganizarea sistemului energetic românesc în două mari companii în calitate de acţionare la Fondul Proprietatea. De altfel, şi Fondul Proprietatea a depus alte două contestaţii. Au mai formulat opoziţii câteva sindicate, precum şi o firmă privată din Cluj, Promart Consulting.

Fondul Proprietatea are câteva mii de acţionari şi numărul lor este în continuă creştere. Practic, pe măsură ce românii care au revendicat imobile renunţă să mai aştepte despăgubiri în bani şi optează pentru acţiuni la fond, numărul acţionarilor creşte. La rândul lui, FP deţine acţiuni la o serie de companii din minerit şi energie, printre care complexurile energetice din Oltenia, SNLO sau Hidroelectrica. Pe cale de consecinţă, Fondul Proprietatea va deveni acţionar la noile companii Electra şi Hidroenergetica, înfiinţate prin fuziunea mai multor companii miniere şi energetice.

Doi dintre miile de acţionari ai Fondului Proprietatea au formulat opoziţii la fuziunea actualelor companii, considerând că dreptul lor va fi astfel afectat. Este vorba de Alina Maria Erimicioiu şi Marian George Dinu. Opoziţii a formulat chiar şi Fondul Proprietatea, deşi conducerea acestuia a votat în favoarea procesului de fuziune.

Votul FP, invocat şi de sindicate

Şi sindicatele care au formulat opoziţii la constituirea Electra şi Hidroenergetica şi-au bazat contestaţiile pe votul Fondului Proprietatea. Astfel, în opoziţii se arată faptul că votul conducerii FP este nul, deoarece aceasta nu a avut mandat din partea adunării generale a acţionarilor pentru a vota sau nu fuziunea.

Electra şi Hidroenergetica ar fi trebuit să devină funcţionale la 1 iunie 2010. Din cauza numeroaselor opoziţii formulate, care trebuie analizate de instanţele de judecată, se estimează că înfiinţarea celor doi mari producători de energie va fi întârziată câteva luni. Din Electra ar urma să facă parte cele trei complexuri energetice din Oltenia – Turceni, Rovinari şi Craiova - Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, o parte din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Patru din cele nouă sucursale ale companiei Electra ar urma să aibă sediul în Gorj şi anume Sucursala Minieră Oltenia, Sucursala Termo Turceni, Sucursala Termo Rovinari şi Sucursala Hidro Târgu Jiu.

TERMEN: Tribunalul Gorj va judeca pe 7 iulie opoziţia formulată de firma Promart Consulting cu privire la constituirea Electra.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: