COD ROŞU! Ponta, adus în Gorj de viitură!

O viitură extrem de puternică produsă ieri pe raza orașului Novaci a făcut prăpăd aici, sute de localnici fiind evacuați, ploile puternice din ultimele zile ducând la creșterea debitului Gilortului, dar și a altor râuri din județ, și alte zone din Gorj fiind afectate de apele mari. O femeie a stat cinci ore într-un copac pentru a scăpa de furia apelor. Problemele au fost atât de grave încât aici a ajuns chiar și Victor Ponta, premierul făcând un zbor cu elicopterul de la Craiova, unde era prezent să își lanseze candidatura la Președinție, fiind pentru a doua oară anul acesta când ajunge prin Gorj.

Hidrologii au instituit ieri cod roșu de inundații pentru mai multe râuri din Gorj și Vâlcea, după ce aici a plouat neîntrerupt zile în șir, majoritatea râurilor ieșindu-și din albia lor. Digurile de protecție realizate în ultimii ani cu bani mulți de la buget au fost depășite total de forța apelor, situația cea mai gravă fiind înregistrată la Novaci. Aici apele provenite de pe versanți au făcut ca Gilortul să măture pur și simplu o microhidrocentrală amenajată la marginea orașului, râul ce putea fi trecut deseori la pas devenind ieri un adevărat fluviu, care a măturat în calea sa tot ce a întâlnit. Copacii de pe margine au fost zburați ca niște scobitori, iar digul de protecție, construit din bolovani, a fost spulberat ca mărgelele înșirate pe o ață ruptă.

inundatii_novaci_4

Evacuarea

Atât de grave au fost lucrurile încât apa învolburată ajunsese până la câțiva metri de casele localnicilor, doar rezistența care mai rămăsese din digul de pământ împiedicând producerea unei nenorociri. Oamenii au privit neputincioși cum metri întregi din malul râului erau înghițiți de torenții veniți din amonte, camioane de lemne depozitate aici fiind duse de ape cine știe unde. Așa au ajuns autoritățile să ia decizia de a-i evacua pe localnici, oamenii nelăsându-se prea ușor duși de la casele lor.

inundatii_novaci_3

Zeci de polițiști, jandarmi și pompieri militari au participat la operațiunea de evacuare a peste 70 de gospodării de pe Valea Gilortului, sătenii de aici refuzând în mare parte să plece. „Nu vine apa la mine și chiar dacă vine o nouă viitură o să merg pe deal. Stau lângă deal, ajung imediat pe coastă și scap. Nu plec de aici că vin hoții și nu mai găsesc nici casa”, a spus unul dintre sătenii pe care jandarmii au încercat în repetate rânduri să-l convingă să plece într-un loc mai sigur. Și nu a fost singurul care a promis că fuge pe deal dacă vine viitura. „Cei de la conducere să își facă cruce și să-i mulțumească lui Dumnezeu că se întâmplă treaba asta ziua, că dacă era noaptea nu știu cum ne descurcam. Așa am văzut apa venind și am putut să ne ferim. De acasă nu plecăm pentru că nu lăsăm noi casele goale în ideea că ni le păzește Poliția sau jandarmii. Nu ni le păzește nimeni”, a spus o localnică.

inundatii_novaci_2

Ponta, de la viitură la candidatură

Aflat la Craiova pentru a-și lansa candidatura la Președinția României, în prezența colegilor de partid, inclusiv a celor de la Gorj, premierul Victor Ponta și-a făcut timp în cele din urmă pentru a ajunge și pe meleagurile pe care a fost votat de trei ori ca deputat al țării, poposind aici pentru scurt timp  alături de vicepremierul Liviu Dragnea și de secretarul de stat Raed Arafat. Elicopterul l-a adus pe șeful Guvernului pe un teren de sport nu departe de Novaci, de unde coloana s-a deplasat spre zona sinistrată, fără să ajungă însă până la barajul care a fost spulberat de Gilort și unde jandarmii făceau eforturi pentru a-i evacua pe localnici. Ponta s-a întâlnit însă la Bălcești cu patru persoane pe care salvamontiștii gorjeni, în frunte cu Sabin Cornoiu, tocmai le salvaseră de la înec, și alte trei persoane fiind salvate ulterior de către salvamontiști din situații identice. Ponta a dat o tură și pe la Polovragi, după ce a revenit la Craiova, unde și-a văzut mai departe de campania electorală, neratând ocazia să invoce necazurile celor sinistrați în lansarea candidaturii sale. Premierul a menționat chiar că și-a lansat candidatura la Bengești și Novaci, deși, în mai, promitea că va face acest lucru la Târgu Jiu, evident, fără să se gândească la vreo viitură.

inundatii_novaci

Aseară, la Craiova, Ponta era convins că și mandatul său de președinte va fi tot ca ziua de ieri, adică cu probleme pe care el ar urma să le repare, localnicii din Novaci fiind însă de părere că nu le-a prea reparat nimeni problemele…

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: