Coloana fără Sfârşit, înconjurată de schele

Peisaje noi şi nu prea pentru gorjenii sau turiştii care merg zilele acestea în Parcul Coloanei Infinitului şi îşi mai aduc aminte de restaurarea din anul 2000. Măreaţa operă a lui Constantin Brâncuşi este înconjurată din nou de schele metalice, de data aceasta specialiştii în domeniu dând asigurări că lucrările sunt de o dimensiune mult mai mică şi, în consecinţă nu vor dura la fel ca înainte.

Restauratorii au constatat, în urma evaluării de ieri, că pe feţele Coloanei apar o serie de pete create de grindină şi intemperii, însă problemele sunt minore şi pot fi uşor reparate. „După atâţia ani în care nimeni nu s-a mai uitat, pot să spun că nu sunt probleme care ar pune în pericol monumentul. Am făcut poze tuturor feţelor, pe care le vom analiza cu atenţie şi voi întocmi documentaţia pentru ca această operă brâncuşiană să fie supusă restaurării. Sunt doar câteva probleme legate de semnele lăsate de grindină. Până la urmă sunt şi normale pentru că timpul îşi spune cuvântul”, susţine restauratorul în monumente istorice, Dorin Dănilă.

De asemenea, Poarta Sărutului, Mesa Tăcerii şi Aleea Scaunelor vor fi evaluate, demers necesar pentru includerea monumentelor în Patrimoniul UNESCO. „Putem spune că este un proces premergător includerii monumentelor în patrimoniul UNESCO. O să vină oamenii aceia şi o să ne întrebe ce am făcut noi pentru operele lui Brâncuşi. În proiectul meu este inclusă şi restaurarea Porţii Sărutului, deoarece aici există o problemă cu faptul că apa nu este drenată să curgă în afara porţii şi se duce tocmai spre bază, ceea ce pune în pericol monumentul. Vom analiza şi celelalte monumente din ansamblu şi vom vedea ce este de făcut pentru fiecare dintre ele”, spune Ovidiu Popescu, director Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

COSTURI

Întreaga lucrare de restaurare a Coloanei nu va costa mai mult de un miliard de lei vechi, sunt de părere specialiştii, bani care vor fi alocaţi atât din bugetul local, cat si din surse externe.

TURISM

Opera rămâne în continuare accesibilă turiştilor, spre deosebire de perioada anilor 2000, când fiecare modul creat de Brâncuşi a fost încuiat în câte un container. Turiştii care au venit ieri în parc pentru a vedea Coloana au fost încântaţi de cele descoperite aici, o craioveancă stabilită de un deceniu în Canada povestind că a venit special cu fiica ei la Târgu Jiu pentru a-i arăta ce valori deţine România, dar nu le valorifică decât în mică măsură.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: