Comercianţii din Argeş şi Vâlcea amendaţi la Polovragi

Zeci de comercianţi prezenţi la târgul de la Polovragi au fost amendaţi de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Gorj în perioada 15-20 iulie. Majoritatea erau operatori economici din Argeş şi Vâlcea care au încercat să profite şi de utima zi a târgului pentru a-şi vinde marfa rămasă de săptămâna trecută. Mai mulţi agenţi economici prestatori de servicii de alimentaţie publică au încercat să valorifice carnea de mici expirată în urmă cu câteva zile. De asemenea, marfa era decongelată la temperatura mediului şi apoi folosită, riscând să pună în pericol sănătatea consumatorilor. Activitatea de alimentaţie publică se desfăşura în condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare. Agregatele frigorifice pentru depozitarea semipreparatelor şi farfuriile de unică folosinţă erau insuficiente  Mihaela Răducanu, inspector şef adjunct al OPC Gorj ne-a declarat: „Am identificat mai mulţi operatori economici din judeţele învecinate care nu doreau să plece acasă fără a-şi vinde carnea achiziţionată în cantităţi mari în primele zile ale târgului. De asemenea, angajaţii unităţilor de alimentaţie publică nu respectau temperatura de decongelare, de 0+4 grade C, lăsând marfa la soare. În condiţiile în care afară erau 35 grade C, carnea se decongela întâi pe margine, după care se înverzea. Micii făcuţi din această carne se deosebeau de ceilalţi prin culoare, agenţi economici care procedau în acest fel fiind uşor de identificat.” Toţi comercianţii depistaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu câte o amendă cuprinsă între 3000-4000 lei.

Îngheţată în ambalaje murdare

 În domeniul alimentar inspectorii OPC Gorj au verificat comercianţii de îngheţată care îşi desfăşurau activitatea în mod ambulant. Deficienţele constatate se referă la prepararea şi comercializarea îngheţatei în condiţii improprii, nerespectarea reţetelor de fabricaţie, păstrarea în ambalaje murdare, la temperaturi foarte ridicate, fără agreagate frigorifice. Comercianţii nu purtau echipament sanitar de protecţie şi nu afişaseră preţurile, sortimentele şi gramajele pentru îngheţata comercializată. Din aceste motive toţi agenţii economici au fost sancţionaţi contravenţional.

Băuturi alcoolice premii pentru minori

Inspectorii OPC Gorj au depistat deficienţe şi în unităţile din parcul de distracţie de la Polovragi. Foarte mulţi comercianţi ofereau minorilor drept premii la diferite concursuri sticle cu şampanie sau alte băuturi alcoolice. O mare parte dintre agenţii economici şi-au sistat activitatea, iar ceilalţi au achiziţionat dulciuri şi băuturi răcoritoare pentru a le oferi copiilor câştigători. La tiribombe şi maşinuţe lipseau aparatele de măsurare a timpului, părinţii neavând posibilitatea să verifice cât a beneficiat copilul de mijloacele de distracţie. De asemenea, un operator economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 30000 lei deoarece nu avea autorizaţie de funcţionare, pe lângă sistarea definitivă a activităţii.


Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: