Comune din Gorj, într-un GAL din Mehedinţi

Trei comune din Gorj au ales să facă parte dintr-un grup de acţiune locală (GAL) din judeţul vecin, Mehedinţi. Este vorba de localităţile Samarineşti, Văgiuleşti şi Bolboşi, care au decis recent să adere la GAL Ţinutul Cloşani. Acest parteneriat va ajuta comunităţile să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea economiei rurale. 

Cele trei comune aveau posibilitatea să adere la unul dintre grupurile constituite la nivelul judeţului Gorj. Văgiuleşti, Samarineşti şi Bolboşi puteau adera la GAL-urile formate la nivelul oraşului Rovinari sau Turceni. Autorităţile din Văgiuleşti spun că nu aveau continuitate teritorială pentru a putea adera la grupul de acţiune locală de la Rovinari, asta pentru că vecinii din comuna Slivileşti au aderat la GAL-ul de la Turceni. În acesta din urmă nu puteau accede asta pentru că şi-a făcut deja o strategie pentru atragerea de fonduri în care a inclus doar localităţile afiliate, drept urmare celor cei comune le-a rămas doar opţiunea de a adera la grupul de acţiune locală din judeţul vecin. "Intenţia noastră a fost la început să mergem cu GAL-ul care s-a intenţionat a se crea în zona Rovinari, respectiv Rovinele de Gorj. Numai că între timp, două dintre comune s-au retras din această asociaţie şi s-au orientat spre GAL-ul din zona Turceni. Slivileşti şi Dragoteşti. Ori în condiţiile acestea noi practic intram într-o enclavă, Samarineşti, Văgiuleşti şi Bolboşi. Nu mai avem graniţă teritorială administrativă cu celelalte comune. Rămăsesem pe dinafară. Am tot aşteptat în ideea că poate se ajunge la o înţelegere, va reveni una dintre localităţi, Slivileşti, aveam acces. S-a întârziat destul de mult și n-am putut să mai aşteptăm şi am luat hotărârea în Consiliul Local să subscriem la GAL Ținutul Cloşani, care este din zona Mehedinţi. Sunt pentru 15 comune afiliate la această asociaţie şi sper ca prin înscrierea în acest GAL să putem să accesăm fonduri europene şi noi, dar şi privaţii din zonă", a declarat Constantin Pîrjol, primarul comunei Văgiuleşti.

Conform site-ului grupului de acţiune locală Ținutul Cloșani, asociația și-a propus promovarea Axei turistice Târgu Jiu, Baia de Aramă, Bala, Herculane, Orșova, Moldova Nouă – axă care acoperă zone din 3 județe și 2 regiuni de dezvoltare.

Vizualizări: 356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: