Condamnare pentru un „fals” avocat

Un gorjean a fost condamnat de o instanţă de judecată pentru că s-ar fi dat avocat şi ar fi prestat în fals meseria respectivă, deşi acesta spune că este membru cu acte în regulă în Baroul condus de Pompiliu Bota, care nu este însă recunoscut la nivel oficial.

Disputa pe această temă este una mai veche, după ce, cu ani buni în urmă, Judecătoria Târgu Jiu a autorizat funcţionarea Baroului Bota, ulterior „greşeala” fiind remediată cu o altă sentinţă. În toată ţara sunt circa 2000 de avocaţi care sunt înscrişi la Pompiliu Bota, dar probleme în instanţă pare să aibă deocamdată doar Gheorghe Rădescu, din Novaci.

„Stabileşte în sarcina inculpatului pedeapsa de: 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi (…) şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire fără drept a denumirilor «Barou», Uniunea Naţională a Barourilor din România, prev. art. 60 al. 6 din Legea nr. 51/1995, privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. În baza art. 38-39 Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, adică o lună, rezultând pedeapsa finală de 7 luni închisoare. În baza art. 83 C. pen. dispune amânarea aplicării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, a decis Judecătoria Novaci.

Sentinţa nu este una definitivă, dar îl obligă pe „falsul” avocat să fie permanent la dispoziţia autorităţilor judiciare şi, în plus, să îşi justifice şi mijloacele de existenţă în perioada termenului de încercare. Gheorghe Rădescu spune că va încerca să îşi dovedească nevinovăţia la instanţa superioară, respectiv la Curtea de Apel Craiova, dacă la instanţa de fond nu a reuşit acest lucru. „Am devenit avocat prin susţinerea unui examen de admitere în barou, am urmat cursuri de specialitate. La dosar am depus documente în acest sens, dar nu cred că s-a uitat cineva pe ele pentru a le studia. Nu am cunoştinţă să mai fie altcineva în situaţia mea doar pentru că este la baroul domnului Bota şi nu înţeleg cum s-a putut da o condamnare pentru aşa ceva. Nu-mi rămâne decât să-mi dovedesc nevinovăţia la instanţa următoare. Dacă nu voi reuşi va trebui ori să mă reorientez spre o altă profesie ori să plec din ţară pentru că nu ştiu dacă mai e de stat pe aici”, a explicat „falsul” avocat.

Vizualizări: 4,121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: