Condamnați la frig de nepăsarea autorităţilor

De patru luni se chinuiesc să monteze o centrală într-o școală și tot nu reușesc. Problema se întâlnește la Vladimir, unde elevii vin la școală ca să suporte frigul din clase. Însă nu este singura unitate de învățământ în care elevii sunt lăsați să tremure din cauza nepăsării autorităților locale, a profesorilor sau a inspectorilor școlari. Unii au stat în vacanță toată vara, iar alții sunt prea comozi să se trezească cu noaptea în cap să bage lemne în centrală. Suferă de frig elevii din Vladimir, Urdari, Albeni, Țânțăreni, Motru, Sâmbotin sau Berlești.

Autoritățile locale din comuna gorjeană Vladimir se muncesc de patru luni să instaleze o centrală la Școala Generală Andreești. Situația îi nemulțumește foarte tare pe părinți, care spun că primarul a tăiat inclusiv arzătoarele de la sobele din clase, care mai puteau încălzi puțin atmosfera. „La ora actuală nu este căldură nici la clasele primare și nici la clasele V-VIII de la Andreești. Din luna iulie tot încearcă o firmă să monteze centrala. Au tăiat și arzătoarele de la sobe, care puteau să funcționeze până acum. Au dat lucrări unora și acum nu au bani să le dea. Fiul meu tremură de frig. Dacă se îmbolnăvește vreun copil este responsabilitatea primăriei să plătească asigurarea”, spune Ionuț Nicușor. De asemenea, acesta îl mai acuză pe primar că a montat la școala primară o centrală folosită, luată de la altă unitate de învățământ, care nu merge deloc. Primarul cunoaște foarte bine situația, însă spune că totul a fost generat de lipsa banilor. „Din cauza banilor nu au venit la timp caloriferele. Chiar azi (n.r. ieri) au venit. Până luni rezolvăm problema. Nu știu cum se numește firma, au lucrat oamenii, dar nu am avut ban. La școala primară nu am dat niciun ban, iar până luni se rezolvă totul”, explică primarul Aurel Băcanu.

Dârdâie că nu are cine face focul

O situație care nu îi deranjează prea mult nici pe cei de la primărie și nici pe cei de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj se întâlnește la Urdari. Cam 50 de copii vin la grădiniță și tremură încontinuu până se termină programul pentru că nu are cine să le facă focul. Primarul Mihai Calotă spune că totul este asigurat pentru centrala nouă care se află de asemenea într-o grădiniță nouă, numai că nu există o femeie de serviciu care să se trezească cu noaptea în cap pentru a băga lemne în centrală. De vină pentru cele întâmplate este ISJ Gorj pentru că nu a făcut angajări. Așa că cei 50 de prichindei sunt lăsați să dârdâie pentru că nimeni nu vrea să se trezească dimineața devreme. „Grădinița este nouă, lemne sunt, cărbune este, dar nu are cine să facă focul. Nu noi trebuia să facem angajări, ci cei de la Inspectoratul Școlar. Ei trebuiau să trimită hârtiile la Ministerul Educației pentru a fi aprobat deblocarea unui post de femeie de serviciu”, este explicația pe care o dă primarul Calotă din Urdari.

Cursurile despre centrale, nefolosite la Berlești

Chiar dacă au fost la cursuri pentru a învăța cum se întreține o centrală, angajații școli din Berlești au uitat de responsabilități. A trecut vara, iar frigul i-a luat pe nepregătite. „Oamenii de serviciu sunt școlarizați pentru acest lucru, dar peste tot trebuie să facă treaba primarul. Aceste verificări trebuiau făcute în timpul verii de cei care se ocupă de coordonarea școlii. Eu i-am trimis la cursuri pentru a fi mult mai bine decât alții, iar ei așteaptă să le facă tot primarul. Am trimis un băiat să se ocupe și situație se va rezolva urgent”, afirmă Maria Dumitrașcu, primărița localității Berlești. O astfel de situație se întâlnește și la Albeni, unde autoritățile au așteptat frigul ca să facă o revizie la centrală.

Nici unitățile de învățământ din Motru nu stau mai bine. Toată populația din acest oraș este condamnată să sufere de frig din cauza datorilor gigant pe care le au la Uzina de Agent Termic.

Mia sunt şi şcoli cu căldura

Alte primării din Gorj nici nu concep ca micuţii să înveţe în frig şi au pus bani deoparte pentru că ştiau că vin vremuri grele. Este şi cazul primarului din Căpreni. „Am dat drumul la căldură de trei zile, nu se poate să vină copilul la şcoală şi să tremure de frig. Toţi avem probleme cu banii dar căldura în clase la temperaturile astea e necesară. Avem în jur de 150 de elevi pe raza comunei”, a declarat primarul din Căpreni, Emil Cătănoiu.  La fel a procedat şi primarul din Cătunele, Florinel Ţuilă, care a băgat centralele termice în funcţiune de o zi. „Este foarte frig, mai ales dimineaţa şi copiii după ce că vin prin frig la şcoală măcar în clase să aibă căldură. Va fi factura mai mare dar nu avem ce face, deşi nu stăm grozav cu banii, trebui să aibă condiţii să înveţe”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: