Condescu a pus documentele pe masa lui Răuţ

Preşedintele Clubului Pandurii, Marin Condescu, a fost la finele săptămânii trecute la sediul CE Oltenia, pentru a prezenta documentele solicitate de conducerea companiei, cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii. Condescu spune că i s-a cerut detalierea unor cheltuieli şi că va pune la dispoziţia complexului toate documentele solicitate. La discuţii au participat din partea CEO Ion Răuţ şi Aurel Medinţu, nefiind exclusă o nouă discuţie săptămâna aceasta, în prezenţa directorului general Laurenţiu Ciurel.

Reporter: Aţi prezentat în sfârşit actele conducerii CE Oltenia, la câteva zile după expirarea termenului de 10 august.

M.C.: A fost o propunere, nu un termen, s-a întârziat pentru că a fost echipa plecată. Am prezentat raportul comisiei de cenzori, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012, raportul auditorului independent, protocolul de finanţare din 06.11.1012 pentru 2013, raportul administratorului. Sunt documente pe care le mai prezentasem membrilor AGA şi CA.

Rep.: Au fost mulţumiţi de documentele prezentate sau au cerut şi altele?

M.C.: Le-au analizat, cu explicaţiile pe care le-am avut şi eu de la directorul economic şi specialiştii în domeniu. Este vorba de explicaţiile care mi s-au cerut în prima solicitare, ce înseamnă cheltuieli cu colaboratorii, cheltuieli cu cantonamentele, cheltuieli cu amortismentele. Cheltuielile cu colaboratorii sunt cele cu jucătorii, cu staff-ul tehnic. Este vorba de venituri brute, rate de contract, avansuri, bonusuri, prime de joc. Sunt trecute la cheltuieli cu colaboratorii pentru că nu sunt contracte de muncă, ci convenţii civile. Suma pe 2012 a fost de 16.373.258 lei. Cantonamentele au costat 626.136 de lei, mai exact 251.241 lei cantonamentul de iarnă din Antalya, 331.753 cel de vară din Austria, 46.142 cantonamentul juniorilor la Rânca.

În privinţa amortismentului de 4.652.559 lei, aici intră şi baza materială, şi jucătorii. De exemplu, un jucător care are în acordul de transfer suma de 50.000 de euro şi are contract pe 1 an, în fiecare lună de contract se înregistrează la amortismente suma de 4.167 de euro. Contabilitatea la cluburile sportive se ţine conform normelor FIFA, EUFA şi manualului de licenţiere, fiind diferită de contabilitatea unei firme.

Cei de la CE Oltenia au cerut să detaliem anumite capitole, de exemplu cheltuielile cu masa şi cazarea, cheltuieli de transport, cheltuieli cu agenţii de jucători, cheltuieli cu întreţinerea clădirilor şi cu asigurări. Vom da răspunsurile detaliat.

Rep.: Credeţi că se va stinge acest scandal?

M.C.: Sperăm că nu vor mai fi alte nelămuriri, dar dacă vor exista le vom pune la dispoziţie documentele solicitate. Am convenit ca dacă mai apar nelămuriri să ni le transmită în scris şi vom răspunde. Dacă anumite lucruri nu vor putea fi lămurite, am convenit împreună cu ceilalţi fondatori – Consiliul Local, Artego – să propunem un audit independent pe toate problemele pe care vrea să le mai lămurească CEO, inclusiv cu acte doveditoare care să justifice toţi banii pe care CEO i-a virat conform protocolului din 06.11.2012 în anul 2013.

Rep.: Este adevărat că aţi ţinut în secret o şedinţă AGA, fără reprezentantul CEO, pentru a exclude complexul dintre acţionari?

M.C.: Când a fost asta?

Rep.: Pe 17 iulie.

M.C.: La şedinţa din 17 a fost invitat reprezentantul CEO, dar nu s-a prezentat. În şedinţă s-a stabilit obligaţia CEO ca membru fondator să respecte regulamentele şi statutul clubului. Era o discuţie în contextul în care CEO s-a îndreptat împotriva clubului în instanţă, fapt care nu este permis de statut.

Rep.: La discuţia de joi vi s-a cerut modificarea statutului, în sensul în care fiecare asociat să aibă un număr de voturi proporţional cu contribuţia?

M.C.: A fost ridicată această problemă la altă şedinţă la care a fost invitat domnul Răuţ. Nu este posibil, fiindcă Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu este o asociaţie constituită pe Legea 26/2000, în care toţi membrii au aceleaşi drepturi, indiferent de contribuţia pe care o au. CEO+FNME, şi sunt împreună pentru că sunt titularele CCM negociat în care este prevăzută susţinerea activităţii sportive, contribuie cu 9 milioane lei, Consiliul Local Târgu Jiu şi Artego cu câte un milion. Banii de la sindicate ajung într-o mai mare măsură la echipele zonale, pentru că avem echipe şi în ligile inferioare.

Rep.: Care a fost concluzia întâlnirii cu reprezentanţii CEO?

M.C.: Am convenit ca AGA să se ocupe de problemele de strategie a clubului, iar CA de problemele apărute în cadrul  desfăşurării programului competiţional. Preşedintele CA să fie împuternicit să ducă la îndeplinire hotărârile AGA şi să informeze la fiecare trei luni membrii AGA, fie în cadrul unei întâlniri, fie în scris, despre derularea bugetului, cheltuielile efectuate şi ce nelămuriri apar.

Rep.: Va continua compania să finanţeze clubul de fotbal Pandurii?

M.C.: Este o responsabilitate economică şi socială asumată de mineri şi energeticieni pentru susţinerea activităţii sportive, nu numai a fotbalului. Să nu uităm handbalul susţinut mai mult de partea de energie, baschetul sprijinit de primul ministru Ponta. Am început să ne implicăm în activitatea sportivă din anii ’90, iar în 2007 s-a hotărât de către toţi factorii implicaţi, cu sprijinul prefectului de atunci Toni Greblă şi al primarului Florin Cârciumaru, să ne stabilim un obiectiv de promovare în Liga I şi toţi spuneau că suntem nebuni. A trebuit să coagulăm mai întâi mişcarea fotbalistică din judeţ, pentru că sindicatele susţineau atunci mai multe echipe între care era o mare rivalitate, iar pentru această coagulare doi oameni au avut merite importante, fostul director general Ion Vulpe şi fostul director de resurse umane Ionel Manţog.  Şi să nu îi uităm pe domnii Baican, Trotea, Burlan, Daviţoiu şi toţi cei care au pus umărul la ceea ce înseamnă astăzi clubul Pandurii, cu echipă de cupe europene, cu bază materială şi cu o „avere” de 450 de copii la centrul de juniori.

Vizualizări: 260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: