Condescu se întâlnește astăzi cu Ministrul Economiei

Președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, se întâlnește astăzi la 12.30 cu ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, pentru a discuta asupra problemelor care dau bătăi de cap funcționării Complexului Energetic Oltenia. Condescu va trata inclusiv problema contractului colectiv de muncă, dat fiind că la momentul actual, CEO funcționează cu patru astfel de contracte ce impun automat patru moduri de salarizare a angajaților din minerit și energie.

Șefii Federației Naționale Mine Energie vor purta astăzi discuții cu ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, cu privire la funcționarea Complexului Energetic Oltenia. La întâlnire participă și Marin Condescu, președintele organizației, acesta declarând că vor fi discutate toate probleme serioase cu care se confruntă CEO. ” Vom avea o întâlnire cu domnul ministru al Economiei în care vom prezenta toate problemele cu care se confruntă în acest moment CEO, în Nucleară, zona de feroase, neferoase Abrud-Baia Mare și Valea Jiului. Cele mai importante probleme, în acest moment, ar fi relația cu RAAN Drobeta Turnu Severin, exproprierile, parteneriatul public-privat cu primăriile. Din punctul nostru de vedere, dacă nu vom acorda o atenție sporită comunităților locale, vom avea în perioada următoare foarte multe probleme și aici cred că cel mai important lucru tot pentru dezvoltarea de alternative economice și crearea de noi locuri de muncă este acest parteneriat public privat”, a declarat Marin Condescu, președintele FNME.

Contractul colectiv, prioritate

Șeful sindicatelor din minerit și energie va trata inclusiv problema contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. În acest moment, salariații aceluiași Complex Energetic Oltenia primesc salarii diferențiate pentru aceeași meserie, fapt ce ar putea fi rezolvat până la sfârșitul acestui an prin semnarea unui protocol. ”Negocierea contractului colectiv la nivel de ramură este o prioritate. Funcționăm în prezent cu patru contracte colective de muncă, iar situația ne-a pus în așa fel încât într-un birou stau patru sau cinci persoane salarizate în patru sau cinci moduri. Vrem să pornim această negociere la nivel de ramură ca să putem să rezolvăm printr-un protocol până la sfârșitul anului și aceste aspecte de natură financiară și drepturi salariale. Prima dată trebuie să facem contractul la nivel de ramură iar având ca izvor contractul de ramură prin protocol să rezolvăm aceste inechități de funcționare”, a precizat Marin Condescu.

SARCINI

Marin Condescu speră să găsească astăzi rezolvarea la toate aceste probleme, dar și la multe altele. Președintele sindicaliștilor mai are o sarcină extrem de importantă, aceea de a-l convinge pe Daniel Chițoiu că sediul CEO trebuie să rămână la Turceni. ”Trebuie să-l convingem că alegerea ca sediul să fie la Turceni este una economică și socială și nu una politică și nici de altă natură. Avem de integrat aproximativ 380 de salariați din Minprest care au fost externalizați în 2003-2004 fără plăți compensatorii, avem peste 150 de cetățeni care au fost expropriați și am spus că după ce se termină procesul de restructurare vor fi angajați în baza protocolului de expropriere în unitățile noastre. Astea sunt problemele cele mai stringente ale noii companii energetice”, a adăugat Marin Condescu.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: