Profesorul UCB care i-a făcut plângeri lui Gorun, sancţionat

Gheorghe Popescu, profesor în cadrul UCB, a fost din nou cercetat disciplinar, de această dată pentru că ar fi făcut parte dintr-o comisie de doctorat, fără aprobarea Senatului. Popescu crede că este o răzbunare, el fiind cel care i-a făcut mai multe plângeri penale preşedintelui Senatului UCB, Adrian Gorun.

Senatul Universității din Petroșani, în baza legii educației, a stabilit ca profesorul de la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu să fie referent oficial la susținerea tezei de doctorat intitulată „Studiul influenței restrângerii activității miniere din bazinul Motru asupra mașinilor și utilajelor”.  Profesorul Gheorghe Popescu susține că a depus la dosar o adeverință emisă de rectorul UCB, Moise Bojincă, în care este specificat motivul pentru care este eliberată și nu înțelege de ce acum i se reproșează că nu a anunțat universitatea.

Decanul Facultății de Inginerie i-a făcut un referat profesorului, care a fost băgat în comisia de analiză, pentru că nu a ar avea acest drept. În aceeași adresă, Luminița Popescu a precizat și faptul în perioada 2011-2012, profesorul Gheorghe Popescu a mai participat la susținerea a două teze de doctorat în cadrul universității de la Petroșani, însă atunci nu s-a luat nicio măsură împotriva dumnealui. „Vinerea trecută am primit de la domnul Liviu Cârțână o adresă prin care eram atenționat că s-a constituit comisia de analiză și cercetare a faptelor ce ar putea constitui abateri disciplinare pentru mine. S-a atașat la aceasta adresa doamnei decan, Luminița Popescu, prin care mă acuză că am participat în data de 18 octombrie la susținerea unei teze de doctorat la Universitatea din Petroșani în calitate de referent oficial și după opinia dânsei nu aș fi avut acest drept. În carta universității există un articol care încalcă legislația în vigoare și acest articol mi se impută, adică faptul că nu am avut aprobarea Senatului Universității”, a precizat Gheorghe Popescu.

Popescu: Nu am fost ascultat de comisie

Profesorul Gheorghe Popescu s-a prezentat ieri în fața comisiei pentru a prezenta argumentele pentru care a participat la susținerea tezei de doctorat, însă nu a fost ascultat de membrii comisiei atunci când le-a spus că știe principalul motiv pentru care se află în această situație. Comisia a luat documentele și a plecat. „Pe data de 5 noiembrie am fost convocat la comisia respectivă pentru a fi audiat. Am prezentat comisiei argumentele care m-au îndreptățit să particip la susținerea tezei respective, fără să am aprobarea senatului. Mi se conferă acest drept chiar și prin fișa de evaluare întocmită în baza contractului de muncă. Eu aveam ca sarcină de serviciu să fac acest lucru ca să fac un punctaj de evaluare anual. Eram sigur că nu puteam obține o aprobare de la senat, cunoscând dragostea domnului Gorun și a doamnei Popescu pentru mine. Ca să fiu asigurat că am acest drept, am solicitat o adeverință de la UCB în vederea participării la susținerea tezei de doctorat și am primit această adresă de la domnul Moise Bojincă. Nu înțeleg de ce sunt acuzat că nu am avut aprobarea, dacă am primit această adeverință. Comisia nu a vrut să mă asculte, mai ales când le-am spus că știu adevăratul motiv pentru care sunt adus în fața comisiei”, a mai spus Gheorghe Popescu.

Răzbunare din partea fostului rector

Profesorul Gheorghe Popescu susține că totul i se întâmplă din cauza faptului că i-a făcut fostului rector Adrian Gorun trei plângeri penale pentru diferite ilegalități depistate la nivelul universității. Cadrul universitar nu se află la prima cercetare și chiar a primit o sancțiune disciplinară pe care a contestat-o în instanță. „Vreau să vă spun că dețin o înregistrare prin care fostul rector le cere celor care i-au luat locul, domnul Gorun cerea Senatului să facă represalii asupra lui Chirițescu, Olaru și Popescu.  Eu cred că fostul rector îi instigă la aceste fapte penale pe membrii senatului, pentru că eu i-am făcut domnului Gorun trei plângeri penale. Vreau să vă spun că într-un an am fost cercetat disciplinar de 3 ori, de 2 două ori numai în șase luni. Prima dată am fost băgat în comisia de etică pentru că am vociferat  cu privire la modul în care s-au făcut alegerile la facultate. A doua oară am fost cercetat disciplinar pentru abateri grave că am cerut transparență. Atunci m-au sancționat cu diminuarea salariului cu 20%, dar am contestat în instanță și acum sunt din nou anchetat”, a povestit Gheorghe Popescu. Adrian Gorun nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor.

Moise Bojincă: Riscă o sancțiune disciplinară

Gheorghe Popescu este în acest moment pasibil de încă o sancțiune disciplinară, susține rectorul Universității „Constantin Brâncuși”, Moise Bojincă. „Domnul profesor nu a solicitat aprobare de la Senatul Universității pentru a participa la Petroșani la susținerea unei teze de doctorat. Legal are voie, dar cu aprobarea senatului. Cu acea adeverință putea să facă orice. Domnul profesorul nu a respectat Carta universității și riscă acum o sancțiune disciplinară”.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: