Condescu – "ascultat" de DNA în dosarul şpăgilor din fotbalul românesc

Preşedintele clubului Pandurii, Marin Condescu, susţine că telefonul său personal a fost ascultat în ultimii doi ani şi spune că a primit în acest sens o înştiinţare oficială din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ancheta a vizat mai mulţi oameni de fotbal, cărora, evident, le-au fost ascultate la greu telefoanele, în speranţa că poate-poate cineva o să calce pe bec şi va fi dat ca exemplu în piaţa publică.

De când se ocupă şi de fotbal, liderul sindical al minerilor este o persoană mult mai vizibilă în spaţiul public, iar într-un astfel de context aproape devine evident că nu avea cum să nu fie "monitorizat" de organele statului care, teoretic, luptă din greu pentru a strânge probe şi dovezi de corupţie. Imediat după Paşte, bossul de la Pandurii a primit de la DNA câteva hârtii prin care era încunoştinţat oficial despre încheierea unei anchete care îl viza şi pe el, Condescu ajungând astfel să aibă acum posibilitatea să tragă concluzia că tot ce a glăsuit doi ani la telefon a rămas înregistrat pe banda organelor. Că erau discuţii despre fotbal, despre minerit şi energie sau despre politică, nici nu mai contează, pentru că, cel mai probabil, totul este bine stocat, deocamdată nefiind făcute publice demersuri prin care sindicalistul să fie la limita legii.

 NUP de la DNA

 Condescu a explicat la sfârşitul săptămânii trecute că a primit un document din partea DNA Bucureşti, Secţia de combatere a corupţiei, prin care era anunţat oficial că mai mulţi preşedinţi şi finanţatori de cluburi de fotbal din Liga I au avut telefoanele ascultate şi au fost monitorizaţi timp de doi ani. În cazul preşedinţilor la care se face referire în documentul primit de Marin Condescu s-a dispus neînceperea urmăririi penale, procurorul şef Mariana Alexandru precizând că s-a dispus NUP cu privire la persoanele şi faptele de corupţie nominalizate, pentru că cercetările ulterioare efectuate în cauză nu au relevat date sau indicii temeinice privind săvârşirea de către făptuitori a infracţiunilor de corupţie.
Preşedintele clubului Pandurii mai arată că nu a fost pus sub acuzare în cazul faptelor de corupţie sesizate în urmă cu doi ani de Constantin Iacov. Ancheta a început la sesizarea din oficiu a Secţiei de combatere a corupţiei, pe parcurs fiind făcută o sesizare de către fostul finanţator al clubului FC Naţional. Condescu a precizat că a aflat de ascultarea telefoanelor din documentul remis pe adresa clubului Pandurii de procurorul şef Mariana Alexandrescu, care a examinat dosarul mai multor oameni de fotbal, printre care şi Adrian Porumboiu, Mircea Rednic, Constantin Iacov, Constantin Zotta, Cornel Dinu, Jean Pădureanu, Iuliu Mureşan, Gheorghe Bosânceanu, Marian Iancu, Sorin Boca, Cornel Penescu, Gheorghe Ştefan, Nicolae Bara, Adrian Mititelu şi Nicolae Badea.

 Anchetă derulată timp de doi ani

 Ancheta în acest dosar a început la data de 9 martie 2007, la baza acestuia stând sesizarea din oficiu cu privire la săvârşirea de către persoanele respective a unor infracţiuni de corupţie prevăzute de Codul Penal. În document se mai specifică şi faptul că ascultarea telefoanelor persoanelor implicate în acest dosar s-a făcut în baza unor documente emise de Tribunalul Bucureşti, fiind audiaţi în acest dosar Cristian Borcea, Emil Roşianu, Nicolae Badea, Marius Stan, Constantin Zotta şi Marian Iancu, cu toţii negând că ar fi implicaţi în astfel de fapte şi precizând că nu au remis sume de bani cu titlul de mită către jucătorii de fotbal din prima ligă pentru a influenţa rezultatul unor meciuri.
 Întrucât din ascultarea convorbirilor şi din documentele premergătoare studiate a rezultat că faptele precizate nu există, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest dosar împotriva majorităţii celor numiţi, singurul găsit deocamdată vinovat fiind finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, potrivit lui Condescu. Marin Condescu a mai precizat că este convins că în afara cazului Penescu vor mai fi şi alte reţineri în următoarea perioadă, în documentul remis de DNA fiind chiar specificat faptul că cercetările continuă.

 Condescu nu are nimic de ascuns

 După ce a primit documentele oficiale de la DNA prin care i-a fost confirmat oficial faptul că timp de doi ani tot ce a vorbit la telefon a fost monitorizat, Condescu a dat de înţeles că, la fel ca şi politicienii sau chiar unii oameni de afaceri, se aştepta să aibă telefonul ascultat de autorităţi. Sindicalistul din fruntea Pandurilor spune că oricum nu avea nimic de ascuns. "Ce secrete să fi discutat la telefon?! Puteau să-mi pună difuzoare în centrul oraşului cu ceea ce vorbeam şi nu era o problemă pentru că toate demersurile mele publice au fost transparente şi prezentate în presă", spune Condescu.
 Atât în calitate de lider sindical, cât şi de preşedinte la Pandurii, Marin Condescu a avut declaraţii publice făcute pe marginea problemelor din lumea fotbalului, dar şi ale politicii, mineritului sau energeticii. Condescu a vorbit în presă pentru prima dată despre "băieţii deştepţi" din energie, despre sprijinul dat de mineri lui Traian Băsescu şi Partidului Democrat Liberal, dar şi despre şansele Pandurilor de a rămâne în prima Ligă atunci când echipa era cu un picior în divizia B. Ştia DNA din timp toate aceste lucruri? Evident că înclinăm să credem că da, iar dacă "da", la ce i-a folosit pentru că, de exemplu, despre vreo finalitate în ancheta cu "băieţii deştepţi" nu s-a mai auzit nimic, singurul lucru oficial fiind acela că unul dintre cei nominalizaţi la vremea respectivă de Condescu este acum sponsor la echipa minerilor, Pandurii, dar, culmea, şi la echipa Ministerului de Interne, respectiv la Dinamo?!


Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: