Pedofilul din Turceni – arestat şi pentru corupţie sexuală

O instanţă a Judecătoriei Târgu Jiu a emis ieri mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele bărbatului din Turceni suspectat de pedofilie. Ilie Creţan şi-a îngrozit vecinii de bloc, oamenii povestindu-ne acum că din apartamentul său insalubru auzeau adesea copii ţipând. Evident că nimeni nu-şi băga nasul unde nu-i fierbea oala...

Ilie Creţan, cunoscut printre vecinii săi şi ca Ben Laden, a fost reţinut marţi de poliţişti sub acuzaţia de întreţinere de acte sexuale cu un minor. Anchetatorii au intrumentate în acest sens trei cazuri cu băieţi care în prezent au între 13 şi 16 ani şi care, din 2005, s-au lăsat ademeniţi cu dulciuri, bani sau haine pentru diferite relaţii sexuale, conform poliţiştilor. Instanţa de judecată a reţinut în sarcina lui Ilie Creţan şi acuzaţia de corupţie sexuală, acuzaţie formulată în baza probelor conform cărora bărbatul îi corupea pe minori cu diferite lucruri pentru a-i atrage la el în apartament şi pentru a-i convinge să întreţină relaţii sexuale anale sau orale cu el. Creţan are 53 de ani şi este din Drobeta Turnu Severin, el stând din 2001, fără forme legale la Turceni într-un apartament. Ancheta a fost deschisă de poliţişti la începutul lunii aprilie, după ce aceştia s-au autosesizat în baza unor informaţii care circulau la nivelul comunităţii respective. 
 Turceniul vuieşte despre Ben Laden


 Ieri dimineaţă tot oraşul din sudul judeţului nu mai vorbea despre altceva decât despre arestarea lui Ben Laden. Porecla l-a făcut mult mai faimos pe Creţan decât numele de familie, aspectul său fizic şi mai ales forma feţei determinându-i pe locuitorii din Turceni să-i spună mehedinţeanului în acest fel. Două lucruri ştiau ieri oamenii să spună despre bărbatul reţinut marţi de Poliţie, că îi place să bea la cârciuma "Hanul Ancuţei" şi că venea destul de des în apartamentul său cu copii, evident, minori. La localul cu pricina, patronul Liviu Gingiu credea cu greu că unul dintre clienţii săi fideli a făcut tâmpeniile de care era acuzat de poliţişti. Bărbatul s-a uitat la televizor, a citit în ziar şi nu a crezut că Ben Laden al său a făcut aşa dezmăţ, deşi recunoaşte că acum o săptămână, la o beţie, clientul i-a spart un geam şi de atunci i-a pus interdicţie.
 "Nu cred eu că a făcut el lucrurile alea. Cel puţin pe aici pe la local când venea nu lăsa impresia că ar face aşa ceva. Venea, cerea ceva de băut şi se aşeza la masa aia, după care se uita la televizor, mai ales la meciuri. Când nu avea bani să plătească îl mai puneam să care lăzi, să mă ajute la munci pe aici, dar era un om cu care să te înţelegi. Nu mi-a cerut vreodată dulciuri sau alte lucruri din astea pe care să le fi dat la copii, doar de băutură era interesat. Chiar vroiam să îl văd ce mai face că de vreo săptămână nu l-am mai lăsat să intre în local. S-a îmbătat, a făcut un tărăboi şi a spart un geam şi de atunci l-am dat afară. Nu l-am mai văzut până acum când avea poza la ziar şi mă şi întrebam ce-o fi făcut de e şi la ziar şi la televizor", spunea patronul localului la care Creţan se relaxa sau îşi încărca bateriile după dezmăţurile sexuale din apartament.

 Locuinţă insalubră, primitoare de copii necunoscuţi

 Apartamentul lui Ben Laden este o locuinţă insalubră, chiar infectă, cel puţin la cum arăta din exterior. Geamuri sparte, înlocuite cu nailoane rupte de vânt şi arse de soare, o uşă care de abia se închidea şi multe datorii acumulate la întreţinere, cam asta s-ar putea spune despre apartamentul situat la etajul patru al unuia din blocurile periferice ale oraşului. Vecinii de scară au rămas îngroziţi ieri când l-au văzut pe Creţan la televizor dimineaţa la ştiri sau prin ziare. "Ce Creţan, că ăsta-i Ben Laden al nostru", au reacţionat oamenii aproape la unison. Puţini îi ştiau numele adevărat şi mai toţi îl recunoşteau după poreclă.
 Ca şi pe teroristul cu acelaşi nume, Ben Laden de Turceni nu era însă prea iubit de vecini şi, mai ales, de vecinele de pe scara blocului. Pe lângă faptul că era o "haimana", vecinele spun că îl vedeau deseori pe acesta urcând cu copii în apartament. "L-am văzut cu copii, sigur că da, dar de unde să ştiu eu sau altcineva ce face el?! Nu-i ştiam noi intenţiile. Venea deseori cu copii pe care noi nu-i cunoşteam, nu erau de pe la noi din bloc sau din blocurile vecine, cine ştie de unde îi aducea. Erau şi băieţi, dar şi fete. Chiar luni seara a venit cu o fată, avea şi o tavă cu prăjituri şi o sticlă de cola şi au urcat acolo la el. Ce-au făcut acolo cât au stat numai ei ştiu", ne-a declarat Valeria Ştirbu.

 Copii plângeau în apartament

 Declaraţii edificatoare pentru cele întâmplate în apartamentul lui Ben Laden am obţinut însă şi de la Ecaterina Ghencioiu, "vecina de la trei", cea care stă sub locuinţa lui Ilie Creţan. Femeia avea probleme cu acesta pentru că îi inunda apartamentul deseori, iar atunci când se ducea să îi bată la uşă şi să îl tragă de mânecă îl găsea cu copii înăuntru. Ben Laden nu spunea altceva decât că minorii îi erau nepoţi şi cu asta închidea orice discuţie, nimeni negândindu-se să îl reclame la Poliţie. 
 "Nu ştiu ce făcea el în apartament acolo, dar de văzut cu copii îl vedeam deseori. Pe unii îi auzeam chirăind, dar nu ştiu din ce cauză. Dacă mă duceam să îl întreb cine sunt copii ăia spunea că sunt nepoţi de-ai lui veniţi în vizită. Erau cam mulţi nepoţi, dar nu aveam ce-i face. Mai bănuiam şi noi pe aici pe scară câte ceva necurat, dar nu puteam noi să ne dăm cu presupusul. Oricum, la cum vorbea, îl credeam că sunt nepoţi de-ai lui. Credeam cam orice vorbă de-a lui, dar nu ne gândeam că lucrurile mergeau atât de departe", spune Ecaterina Ghencioiu.

 Anchetă de la Protecţia Copilului

 În paralel cu ancheta derulată de Poliţie, o altă instituţie a statului s-a autosesizat şi încearcă să lămurească acum împrejurările în care a fost posibil ca timp de câţiva ani mai mulţi minori să fie abuzaţi sexual de un individ care le putea fi chiar şi bunic. Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului, condusă de Constantin Preoteasa, şi-a trimis ieri proprii inspectori la Turceni pentru a intra pe firul afacerii. Primele concluzii prezentate de directorul executiv al instituţiei arată clar că părinţii riscă să rămână fără odraslele pe care le-au scăpat din mână în ultimii ani. 
 "Am aflat cu surprindere despre acest caz de pedofilie de la Turceni şi am dispus imediat formarea unei comisii mixte din specialişti ai Direcţiei, care au mers acolo pentru a-i găsi pe părinţii copiilor abuzaţi sexual. Vă spun de pe acum că vom lua măsuri dure şi vom merge pe decăderea părinţilor din drepturi pentru că nu este posibil ca timp de atâţia ani, cât spune Poliţia, să se întâmple asemenea fapte, iar ei să nu ştie nimic. Din informaţiile noastre reiese că sunt familii sărace, cu părinţi cărora nu le prea place munca sau care sunt chiar divorţaţi, unii dintre minori fiind racolaţi chiar prin baruri de către individul respectiv. Vom asigura măsuri de protecţie acestor copii şi, evident, asta presupune decăderea părinţilor din drepturi la finalul anchetelor pe care le facem", spunea ieri Preoteasa. 


Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: