Grup infracţional specializat în fraude bancare reţinuţi de poliţişti

 Şase persoane specializate în comiterea de infracţiuni cu carduri bancare clonate, atât în România, cât şi pe teritoriul altor state ale Uniunii Europene, au fost reţinute la Craiova de către procurorii DIICOT, după ce au retras suma de 8.000 de lei din unsprezece bancomate din Slatina şi Piteşti. Poliţişti din Gorj au fost şi ei implicaţi în operaţiunea respectivă, coincidenţă sau nu, reţinerea celor şase având loc la puţin timp după ce comisarul şef Constantin Nicolescu a fost instalat în fruntea IPJ Dolj.

Lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Gorj, împreună cu poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, au organizat, în noaptea de luni spre marţi, o acţiune de prindere a unui grup specializat în infracţiuni cu carduri bancare, cazul fiind dat publicităţii de abia ieri.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de IPJ Dolj, cinci membri ai grupului, toţi din Craiova, au acţionat, marţi dimineaţă, în municipiul Slatina, unde au retras diferite sume de bani de la un bancomat, folosind carduri clonate. Poliţiştii au continuat supravegherea grupului, care a mers în municipiul Piteşti, unde a efectuat alte retrageri frauduloase, folosind carduri clonate, de la zece bancomate diferite.
 În urma verificărilor, poliţiştii au găsit asupra tinerilor şi în maşina acestora suma de 8.000 lei, care provenea din retragerile cu carduri clonate, 60 de euro, precum şi 55 de carduri bancare tip “blank”, şapte telefoane mobile, cinci suporturi optice tip CD/DVD, precum şi mai multe documente şi înscrisuri. Simultan cu prinderea celor cinci bărbaţi, în municipiul Craiova a fost organizată o altă acţiune care viza identificarea şi reţinerea unui alt membru al aceluiaşi grup, despre care existau informaţii că se ocupă cu confecţionarea dispozitivelor de tip "skimming".

 Bancomat privat

 "La controlul corporal făcut asupra tânărului în cauză şi în urma percheziţionării autoturismelor deţinute de acesta, poliţiştii au ridicat nouă dispozitive de tip «skimming», trei dispozitive electronice confecţionate artizanal, care erau destinate montării pe bancomate în vederea copierii datelor de pe cardurile bancare valide, cinci cartele telefonice, opt carduri bancare contrafăcute, precum şi mai multe documente şi înscrisuri", se precizează în comunicatul IPJ Dolj. Poliţiştii de la crimă organizată au mai făcut, marţi dimineaţă, şapte percheziţii imobiliare în urma cărora au fost ridicate trei carduri bancare contrafăcute, 37 de CD/DVD-uri, un HDD, suma de 17.200 lei, precum şi mai multe părţi componente ale dispozitivelor de tip "skimming".
 Cei şase membri ai grupului infracţional au fost reţinuţi, marţi după-amiază, de procurorii DIICOT, ei urmând să fie aduşi ieri după-amiază la Tribunalul Gorj, cu propunerea de arestare preventivă. Ei sunt acuzaţi de aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, acces fără drept la un sistem informatic, crearea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice.
 Şi totuşi, la puşcărie...

 Nimeni nu a explicat însă două lucruri până acum, şi anume, de ce mandatele de arestare au fost judecate la Gorj şi cum de au ajuns poliţiştii din Gorj să fie implicaţi în anchetă? Singurul răspuns posibil este acela că pe raza judeţului au fost folosite carduri false, poliţiştii gorjeni au intrat pe fir, au deschis ancheta şi au colaborat mai departe cu colegii de la Dolj. Oficial nimeni nu a dat însă o explicaţie, deşi timp ar mai fi pentru aşa ceva, mai ales că despre carduri clonate s-a tot vorbit în ultimii ani.
 Una peste alta, magistraţii gorjeni au admis ieri propunerile de arestare preventivă a celor şase doljeni, emiţând pentru fiecare dintre aceştia un mandat de câte 29 de zile. Avocaţii celor şase au anunţat că fac recurs, măsura decisă la Târgu Jiu nefiind definitivă. În consecinţă, suspecţii vor afla de la Curtea de Apel Craiova dacă de Paşti sunt acasă cu rudele sau după gratii, în celule separate.


Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: