Alegerile din PNL Gorj – "foarte probabil" amânate luni de zile

 Liberalii care sperau să îl detroneze pe Dan Ilie Morega din fruntea filialei mai au de aşteptat o bună bucată de timp până vor reuşi acest lucru şi asta nu pentru că oricum par a fi foarte puţini implicaţi în mişcarea respectivă, ci pentru că alegerile nu vor avea loc prea curând. Preşedintele PNL Gorj a declarat ieri pentru Pandurul că nu exclude posibilitatea de a amâna data alegerilor din filială până cel mai devreme spre sfârşitul anului, ceea ce, evident, va genera noi reacţii în organizaţie printre cei care nu-l iubesc. 

Ales recent secretar general adjunct al partidului pe probleme de respectare a statutului şi hotărârilor luate de conducerea PNL, Morega spune că noul statut adoptat la Congresul din luna martie nu permite organizarea de alegeri interne în filiale cu 6 luni înainte de alegeri parlamentare sau prezidenţiale. Acesta spune că, în plus, de abia de acum încolo se va elabora regulamentul de aplicare a noului statut, lucru care va duce, de asemenea, la întârzierea stabilirii unei date de desfăşurare a Conferinţei de alegeri în cadrul PNL Gorj. Şi, astfel, cine spera la alegeri în filială prin mai, adică în plină campanie de europarlamentare, îşi poate lua gândul că aşa ceva s-ar putea întâmpla până spre sfârşitul anului.
 "Este foarte probabil să amânăm alegerile fie şi din simplul considerent că acum am fi organizat o conferinţă extraordinară, iar anul viitor una ordinară, ceea ce, cred eu, nu e cazul. Eu mi-aş fi dorit ca desfăşurarea conferinţei să fie cât mai rapidă, însă eu sunt cel care trebuie să aplic statutul. Ar fi o chestiune nefirească să încalc tocmai eu statutul pentru că noile reglementări nu ne permit organizarea de alegeri interne înainte cu o jumătate de an de orice alegeri parlamentare sau prezidenţiale. Aş face ce face popa, nu ce spune popa şi nu doresc aşa ceva. În plus, acum trebuie să fie eleborat regulamentul de aplicarea a noului statut, termenul fiind de 90 de zile de la Congres. În asemenea condiţii, cred că prin decembrie, cel mai devreme, dacă am putea ţine o asemenea conferinţă de alegeri, asta dacă prezidenţialele sunt în noiembrie. Eu îmi doresc desfăşurarea conferinţei cât mai devreme, dar, evident, cu respectarea prevederilor statutare", afirmă Morega.

 "Să lase unii lătratul şi să muncească de acum încolo"

 Actualul preşedinte al organizaţiei întrevede la orizont şi lucruri sumbre, dacă peste două luni rezultatele din alegeri vor fi proaste sau sub aşteptările sale. Morega spune că după alegerile europarlamentare din luna iunie filiala ar putea fi condusă de un birou interimar dacă PNL Gorj nu obţine măcar un rezultat egal cu media naţională a partidului. Liderul filialei aspiră la 20% şi spune că va aplica statutul atât pentru el, cât şi pentru ultimul membru din organizaţie. Acesta declară că vicepreşedinţii care nu vor avea rezultate în colegiile din care provin trebuie să se aştepte să fie înlocuiţi cu persoane care, teoretic, pot ajuta partidul mai mult. 
 "E de muncă în perioada următoare şi de asta spun că trebuie să lase unii lătratul. Cu o asemenea posibilă amânare au ocazia să se organizeze şi mai bine, dar important este să aibă ei capacitatea de a dovedi că sunt buni manageri politici. Până atunci se pot întâmpla schimbări, putem avea un Birou Interimar, în funcţie de rezultatele din colegii şi de pe judeţ. De data asta nu voi mai merge cu busuiocul şi cu tămâia. Voi fi primul care va propune Birou Interimar care să se ocupe de organizarea alegerilor prezidenţiale şi de organizarea Conferinţei Judeţene. Pe foarte mulţi îi preocupă acum preluarea unui partid care în urmă cu câţiva ani de abia ajungea la 9% şi care acum e la 17%, scor pentru care meritul, sigur, e al echipei, dar şi al liderului, adică al meu, pentru că acestea sunt rezultate care au făcut istorie", declară Morega.
 O grămadă de reprezentanţi la centru

 Dan Ilie Morega spune că cere toate aceste lucruri de la colegii săi de filială după ce organizaţia a ajuns să fie singura din ţară care să aibă reprezentanţi în toate structurile centrale de conducere, fapt fără precedent în istoria PNL Gorj. Liderul organizaţiei a devenit unul din cei patru secretari generali adjuncţi, dar aminteşte că a reuşit să promoveze o serie de alţi colegi din filială în posturi la nivel central. "Răzvan Rebedea este la organizaţia centrală de tineret a partidului, Mădălina Dulamă este în Biroul Politic al organizaţiei de femei. Cătălin Crăciunescu este vicepreşedinte la Curtea de Onoare şi Arbitraj a partidului, iar Ion Navlea este vicepreşedinte al Comisiei de Cenzori a PNL. Nu mai amintesc funcţiile ocupate de mine, dar cred că ei nici în clipele cele mai frumoase nu puteau visa la aşa ceva şi spun asta pentru că mă întreabă şi colegii de organizaţii din ţară cum de a reuşit Gorjul să aibă oameni în toate structurile centrale. De aceea cred că trebuie să se treacă la muncă la modul cel mai serios", declară liderul liberal.

 Şi-a făcut calculele pentru 20%

 După ce a demonstrat în ultimii ani că indiferent de partidul la care este membru, reuşeşte să adune voturi spre disperarea adversarilor, Morega şi-a făcut deja planurile pentru luna iunie, când vrea ca unul din cinci gorjeni care merg la urne să voteze cu PNL. Dacă nu se întâmplă aşa ceva, liderul PNL Gorj promite conducere interimară la filială ceea ce, ipotetic, i-ar putea îndemna pe opozanţii săi din organizaţie să tragă chiulul în campania electorală numai să scape de Morega din fruntea filialei. Preşedintele liberal şi-a făcut însă calculele şi, surprinzător, nu se sfieşte să le facă publice. 
 "Fără să fiu foarte riguros, dar este inadmisibil să nu luăm un scor mai bun acum. E simplu de obţinut, credeţi-mă! Avem 180 de consilieri locali în judeţ, fiecare dacă vine numai cu 200 de voturi în localitatea lui şi asta înseamnă 36.000 de voturi, adică un 25% lejer. Eu nu aspir la atât, îmi propun 20%, chiar dacă nu includ primarii şi consilierii judeţeni. Se pot face multe calcule pe hârtie. Înţeleg că se vor supăra unii pe mine, dar dacă nu scoatem un scor care să fie egal sau peste media naţională a partidului, înseamnă că toţi cei care facem parte din structura centrală a partidului nu trebuia să fim aleşi acolo pentru că, fără rezultate bune, nu avem nicio contribuţie. Lumea nu e oarbă şi vede uşor contribuţia noastră. Mie îmi crapă obrazul de ruşine dacă nu vom avea rezultate bune şi cred că şi lor ar trebui să le crape", afirmă Morega, mesajul său fiind evident, acela că partidul trebuie să strângă rândurile în jurul Cârmaciului. Cât despre alegerile care să ducă la schimbarea lui Morega din fruntea filialei, mai la anul, că deocamdată obiectivele par să fie altele, cel puţin pentru "reales".


Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: