Condiţii precare în cabinetele medicilor de familie

Cabinetele îndividuale ale medicilor de familie din judeţ au fost luate la puricat de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică care au găsit o serie de nereguli care-i pot costa scump pe aceştia. În urma controlului, inspectorii le-au dat termene medicilor ca să remedieze situaţia, în caz contrar acestora urmând să le fie retrasă autorizaţia sanitară de funcţionare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu îşi pot imagina cum cadrele medicale îşi pot deşfăşura activitatea în nişte condiţii considerate insalubre.
  Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au verificat cabinetele medicale individuale din şapte comune gorjene şi din oraşele Motru şi Turceni. Mare le-a fost mirarea inspectorilor să descopere condiţiile precare în care-şi desfăşurau activitatea medicii de familie. La majoritatea cabinetelor verificate lipseau trusele portabile de prim ajutor, care sunt obligatorii, şi nu erau amenajate grupuri sanitare pentru pacienţi sau, dacă existau, erau deteriorate şi insalubre. Au existat şi cabinete care nu corespund normelor în vigoare cu referire la pavimente, pereţi, tavane şi suprafeţele de lucru. „În data de 17, 18 şi 19 august am efectuat controale la cabinetele individuale din comunele din judeţul Gorj, iar în urma acestor verificări am constata o serie de deficienţe. Prima neregulă şi pe care noi o considerăm majoră şi nepermisibilă la nivelul cabinetelor aflate pe raza judeţului este lipsa trusei portabile de prim ajutor din dotarea cabinetelor, această trusă netrebuind să lipsească, fie că este folosită sau nu. O altă deficienţă este lipsa toaletelor pentru pacienţi, iar unde exista salubritatea lor lasă de dorit sau o mare parte din ele sunt deteriorate. Nu este normal ca într-un oraş cum este la Turceni să avem asfel de cabinete”, a declarat Madălin Ungureanu, consilier în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Inspectorii sanitari nu au putut trece cu vederea neregulile găsite şi au dat un termen de şase luni medicilor de familie, în care aceştia sunt obligaţi să reabiliteze deficienţele constatate, fie cu sprijinul primăriilor fie din bugetul propriu. „Medicii acestor cabinete trebuie să facă demersuri de reabilitare fie cu sprijinul primăriilor şi din banii lor, şi spun asta pentru că mulţi doctori susţin că nu vor să investească pentru că primăriile nu vor să le vândă cabinetele, şi le au în concesiune de asta nu li se pare normal să investească. Alţi medici se scuză spunând că mai au puţin până la pensie şi nu vor să bage banii în ele, că în familie nu au pe nimeni care să continue ca medic”, declară, Mădădlin Ungureanu. 
După ce va expira acest termen, echipa de verificare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică va merge din nou în teritoriu şi acolo unde vor constata că situaţia nu s-a remediat vor ridica imediat autorizaţia sanitară de funcţionare a cabinetelor. Inspectorii nu-şi pot imagina cum unii medicii pot să lucreze în condiţii precare precum cele constatate. „Dacă nu vor remedia situaţia nu mai stăm la discuţii cu medicii şi le ridicăm autorizaţia sanitară de funcţionare şi este clar că nu mai pot funcţiona. Trebuie să se adapteze la normele impuse de Uniunea Europeană pentru că noi nu mai trecem cu vederea peste nimic. Acum să nu creadă nimeni că suntem absurzi, dar nu se mai poate în ritmul asta, adică eşti medic şi stai într-o cocină”, spune Mădălin Ungureanu.
Cabinetele medicale individuale verificate în care s-au găsit nereguli sunt din comunele Teleşti, Cîlnic, Cătunele, Glogova, Samarineşti, Ţânţăreni, Ioneşti şi din oraşele Motru şi Turceni.


Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: