Conducerea CE Oltenia discută astăzi cu primarii din zonele miniere

Primarii localităţilor în care Complexul Energetic Oltenia exploatează cărbunele sunt invitaţi astăzi la discuţii cu conducerea Diviziei Miniere. Principalul punct care va fi discutat se referă la taxa de excavare, pe care primăriile sunt obligate să o perceapă, dar exploatările miniere refuză să o plătească. Doar Primăria Motru are de primit 50 de miliarde de lei vechi.

Reprezentanţii primăriilor pe raza cărora CEO are deschise cariere se vor întruni astăzi pentru a discuta pe tema taxei de excavare. Invitat la discuţii este şi primarul din Motru, Dorin Hanu. Anul trecut, Curtea de Conturi a dispus primăriei începerea demersurilor pentru recuperarea sumelor din taxa de excavare pentru fronturile de lucru deschise de CEO la Carierele Lupoaia şi Roşiuţa.

Reprezentanţii CEO consideră nelegală taxa şi au contestat decizia de impunere a primăriei în instanţă. “E o măsură a Curţii de Conturi pe care noi am pus-o în aplicare, ei au contestat-o în instanţă, ne-au suspendat execuţia şi acum se judecă pe fond. Sunt toate primăriile care au pe raza lor teritorială cariere care aparţin Diviziei Miniere. Această taxă de excavare trebuia plătită la începutul perioadei de exploatare, se plăteşte o singură dată, taxa este destul de mare, numai la Motru este de vreo 53 de miliarde bani vechi. Curtea de Conturi a calculat pe suprafaţa pe care ei o au impusă la noi la registrul agricol. Ei ar vrea să nu plătească deloc, consideră că această taxă nu este legală, având în vedere că ei îşi plătesc impozitul pe teren, dar este o altă taxă impusă prin Codul Fiscal”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

În data de 11 aprilie este termenul de judecată dintre CEO - Sucursala Divizia Minieră Târgu Jiu  şi municipiul Motru - primar, obiectul dosarului fiind suspendarea executării deciziei de impunere şi anularea actului administrativ.   

Carierele private au plătit taxa de excavare

Taxa de excavare de aplică tuturor exploataţiilor indiferent că sunt de stat sau private. Şi primăria Cătunele a încasat bani de la patronii carierelor pentru suprafeţele din localitate pe care au fost efectuate lucrări de excavare. “Pe suprafaţa din Cătunele, cei de la CE Oltenia haldează, nu excavează, se face doar depunere de steril şi nu trebuie să plătească taxa. La cele trei cariere private le-am luat banii, am încasat câte 300-400 milioane lei vechi pentru circa două hectare de teren fiecare. Taxa este între 0 şi 7 lei pe metrul pătrat. Am şi pus taxă mare, şapte lei, pentru că n-am ştiu prea multe, scrie taxă de foraj şi excavare”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

VENITURI

Primăria Motru încasează lunar de la CEO sume consistente din impozitul pe salariu. “Sunt mai multe tipuri de impozite pe care ei le plătesc la noi. În fiecare lună cei de la Complex plătesc în jur de 4 miliarde lei vechi numai impozitul pe salariu, plus impozitul pe terenuri şi construcţiile pe care le au pe terenurile respective”, a precizat Dorin Hanu.  

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: