Conducerea judeţului întoarce spatele investitorilor

Reprezentanţii a cinci firme din Italia, Spania şi Germania s-au arătat interesaţi să creeze locuri de muncă şi să deruleze programe investiţionale, pe tema energiilor regenerabile, în judeţul Gorj. Deşi s-au deplasat la Târgu Jiu pentru a-şi face cunoscute proiectele, primarii gorjenii au lipsit de la întrunire iar cei care au fost prezenţi s-au plictisit, dezvoltarea judeţului nefiind un subiect de interes. Chiar şi şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a plecat după zece minute. Cu toţii şi-au motivat absenţa dând vina pe vremea defavorabilă.

Reprezentanţii unor firme de renume din Italia,  Spania şi Germania ( S.C. Energy S.R.L., Mart Consulting and Comunication, Aquatech International, Aquaplan Solution, S.C. Enzycon Drustas S.R.L) s-au întrunit, ieri, în Sala Maură a Prefecturii, la primul simpozion organizat pe tema energiilor regenerabile. Întâlnirea care avea ca scop realizarea unor programe investiţionale privind modernizarea sistemelor clasice de încălzire şi producere a energiei termice şi crearea a câtorva sute de locuri de muncă s-a dovedit a fi neinteresantă pentru primarii gorjeni. Deşi au fost anunţaţi din timp de sosirea investitorilor străini la Târgu Jiu, nici un edil local nu a fost prezent la şedinţă. Practic, investitorii străini şi-au prezentat unul altuia strategiile de dezvoltare ale unui judeţ fără şefii. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, a plecat de la întrunire la puţin timp după ce şi-a salutat oaspeţii.

Primarii au dat vina pe zăpadă

Vasile Râbu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a încercat să-i apere pe primari, spunând că participă la acţiunile de deszăpezire: „Primarii au fost invitaţi la  această întrunire, însă nu au putut ajunge din cauza zăpezii. Chiar dacă un proiect vizează oraşul Motru, primarul ne-a anunţat că nu poate veni pentru că participă la acţiunea de deszăpezire. Inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean a trebuit să plece în judeţ pentru a vedea starea drumurilor”.

Una dintre firmele din Italia a demarat, încă de anul trecut, un proiect, la Motru, care vizează modernizarea centralei UATAA Motru, mărirea producţiei de energie electrică şi termică, diminuarea costurilor de producţie, folosirea ca sursă de energie a deşeurilor menajere sau industriale. “Acest obiectiv implică şi crearea a 500 de locuri de muncă. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro. Până în prezent, s-au investit aproximativ 300 mii de euro în reparaţiile unor echipamente, în instalarea unei micro-staţii de cercetare pentru distrugere deşeuri prin disociere moleculară. Încercăm să creăm un mediu mai sănătos şi să punem în funcţiune un sistem de producere energie care poate folosi orice fel de deşeu sau alt produs regenerabil. Acest sistem a dat rezultate în străinătate”, a declarat Mario Fabbri. 

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: