Conducerea UCB donează salariul angajaţilor

Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu îşi donează salariul pentru a nu-şi pierde angajaţii. La nivelul unităţii se va institui un fond de întrajutorare la care vor contribui profesorii universitari cu funcţii de conducere, fond care va veni în sprijinul persoanelor afectate de reducerile salariale. Măsura a fost luată după ce mai mulţi angajaţi, printre care se numără îngrijitori, paznici, jurişti sau secretari şi-au manifestat intenţia de a-şi părăsi locurile de muncă pentru şomaj. În urma reducerilor salariale cu 25%, unii dintre angajaţii UCB primesc un salariu mai mic decât ajutorul de şomaj.

În cadrul UCB în jur de 50 de angajaţi care se află în situaţia de a avea venituri sub 700 lei, existând chiar 30 de persoane care au venituri cuprinse între 450 lei şi 550 lei. Aceste persoane deja şi-au manifestat intenţia de a părăsi instituţia deoarece indemnizaţia de şomaj este mai mare decât veniturile pe care le pot obţine în condiţiile în care ar sta acasă şi nu ar face nimic. Pentru că veniturile îi scăzuseră drastic, de la 700 la 500 lei, Alexandru Ciciu, referent în cadrul Centrului de Consiliere pentru Studenţi şi-a depus demisia. Pentru a nu se mai înregistra astfel de cazuri s-a decis ca cei cu salarii mari să doneze până la 200 lei, care să se transmită sindicatului, iar sindicatul să ofere compensaţii financiare către aceste persoane care au veniturile până în 700 lei în aşa fel încât să poată să revină la venitul pe care îl aveau înainte de a scădea aceste salarii. Profesorii universitari vor dona bani pentru colegi timp de patru luni. „Ştiind că este imposibil să-şi menţină nivelul de subzistenţă cu un asemenea salariu şi unii dintre ei sunt chiar valoroşi şi necesari instituţiei am hotărât să-i sprijinim prin constituirea unui fond de întrajutorare, nu de solidaritate, că solidaritatea de care se vorbeşte nu are valoare şi toţi cei care avem funcţii de conducere să donăm un procent din indemnizaţia de conducere şi totodată majorăm contribuţia la sindicat la 1% din toate veniturile. Acesta acoperă acest 25% pentru aproximativ 50 de oameni din UCB, aceia care resimt serios această politică salarială. Aplicăm această măsură până la 1 ianuarie”, spune Adrian Gorun, rectorul UCB.

Salariu de 500 de lei

„Se ajunge cam la 200 lei pentru că majorându-se şi cotizaţia la sindicat şi în acelaşi timp aplicându-se şi acest procent. Eu zic că este destul din moment ce 2.000 lei i-am pierdut prin aceşti 25% şi am în vedere aici şi resursele financiare primite din cercetare, pentru că şi acelea se impozitează, deşi eu cred că este incorect”, afirmă Adrian Gorun.

În această situaţie se află şi Alina Stăncioi, secretară în cadrul  Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă. „Înainte cu reducerea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar luam undeva la 600 lei. După reducere am ajuns la 500 lei. Tot mai mulţi colegi de-ai mei şi în general majoritatea bugetarilor se gândesc să intre în şomaj pentru că nu mai există nici un avantaj să se muncească la stat. M-am gândit la o eventuală plecare, dar deocamdată aştept. Este foarte greu să te descurci cu 500 lei, ţinând cont că sunt şi studentă şi absolventă de facultate. Eu fac şi naveta”, menţionează Alina Stăncioi.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: