Conflict la Confecţia SA între sindicat şi conducerea unităţii

Un nou conflict s-a iscat la Societatea Confecţia SA între patronat şi sindicate. Compania trebuie să onoreze o comandă pentru Italia până sâmbătă şi pentru asta ţine o parte din salariaţi la lucru peste program, dar şi în zilele libere. Sindicaliştii spun că muncitorii nu sunt remuneraţi pentru orele muncite în plus şi ameninţă cu plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Conducerea societăţii spune că va plăti orele suplimentare şi că de fapt nemulţumirile sindicatului nu sunt fondate.

Fabrica de confecţii are de onorat o comandă pentru Italia care va trebui livrată cel târziu în data de 19 septembrie, astfel încât să nu fie penalizată. Pentru că sunt în urmă cu lucrul, conducerea unităţii a decis ca o parte din muncitori să stea la lucru peste program, dar şi să vină la serviciu sâmbăta când este zi liberă. Liderul Sindicatului Liber SC Confecţia SA, Cristina Sîrbu, spune că această decizie trebuia luată de patronat de comun acord cu sindicatul şi că acest lucru nu s-a întâmplat. Sârbu spune că salariaţii prestează muncă în plus care nu este remunerată, neavând la bază un document prin care să li se garanteze salariaţilor plata acestor drepturi. Sindicalista a mai spus că nici salariile, care sunt şi aşa mici, nu sunt acordate la timp şi că în unitate sunt păstrate persoane, cu acceptul tacit al conducerii, deşi nu este nevoie. "Am fost anunţaţi de maistra noastră, care nu ştiu de ce mai este în unitate pentru că îndeplineşte condiţiile de pensionare, iar atelierul i-a fost desfiinţat, că sâmbătă trebuie să venim la lucru. Nu ştiu ce calitate are, pentru că munca suplimentară nu se discută decât de către semnatarii Contractului Colectiv de Muncă, sindicate cu patronat. Eu ar fi trebuit să ştiu înaintea dumneaei despre acest lucru şi m-a făcut nebună. Am lucrat şi sâmbăta trecută şi de o lună câte două ore în afara programului de lucru. Nu avem nimic scris că vom primi bani pentru orele lucrate în plus sâmbăta, n-am semnat nimic. De unde să ştim dacă ne plătesc sau nu?!", a declarat Cristina Sîrbu, liderul Sindicatului Liber SC Confecţia SA.

Director: Vom plăti orele suplimentare lucrate

Conducerea societăţii spune că în condiţiile în care comanda nu va fi onorată integral, clientul italian va refuza să preia întreaga marfă, astfel societatea ar pierde tot ce a realizat până în prezent. Maria Mamară, director economic, garantează că orele suplimentare lucrate vor fi plătite muncitorilor. "Formaţia liderei de sindicat a fost chemată sâmbătă la serviciu, dar este posibil să nici nu mai fie nevoie să vină dacă termină mai repede comanda. Scandalul a pornit de la lidera de sindicat şi de la maistru şi a degenerat. Noi trebuie să terminăm comanda până sâmbătă, avem de realizat încă 20-30 de bucăţi. Dacă nu reuşim va trebui să plătim toată comanda şi nu putem risca. Toţi salariaţii care fac ore suplimentare vor fi plătiţi, nu se pune problema să nu le acordăm drepturile. Suntem la zi cu plata salariilor. Într-adevăr am avut o mică întârziere la plata salariilor, dar s-a rezolvat", a spus Maria Mamară, directorul economic al societăţii.

CONTROL

Conducerea ITM Gorj a spus că va dispune un control pentru a verifica dacă drepturile salariaţilor sunt respectate, asta dacă va fi depusă o sesizare scrisă în prealabil. În ultimii ani, societatea a fost sancţionată în câteva rânduri de inspectorii ITM pentru nerespectarea drepturilor salariaţilor.

cristina_sirbu_confectia_3

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: