Congresul opoziției, blocat de poliție

Poliția turcă i-a împiedicat duminică pe disidenții Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP), opoziția de dreapta, să se reunească pentru a-l demite pe liderul istoric al formațiunii, Devlet Bahceli, în urma rezultatului slab înregistrat la cele mai recente alegeri.

Membrii disidenți ai MHP, printre care fostul ministru de interne Meral Aksener, urmau să se întrunească într-un hotel din Ankara, dar au fost împiedicați de baricadele poliției, desfășurată împreună cu tunuri cu apă în zonă.

Disidenții au declanșat o campanie pentru înlăturarea lui Bahceli, 68 de ani, după ce, la alegerile din noiembrie, partidul a pierdut jumătate din electorat, obținând numai 40 de mandate, față de 80 cu cinci luni în urmă, în parlamentul cu 550 de locuri.

Bahceli, aflat la conducerea MHP de 19 ani, a declarat în ianuarie că viitorul congres va avea loc în 2018, lăsând să se înțeleagă că va rămâne în funcție până atunci.

Peste 500 de membri ai partidului au semnat însă o petiție cerând organizarea unui congres extraordinar pentru schimbarea conducerii, o măsură care ar putea recâștiga de partea MHP voturile tinerilor, în detrimentul partidului Lege și Justiție (AKP) al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. (A.P.)

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: