Consiliul Concurenţei cere informaţii suplimentare pentru aprobarea Electra

Consiliul Concurenţei ar putea să aprobe înfiinţarea noilor companii naţionale Electra şi Energetica, dacă acestea garantează că piaţa de energie va fi liberă. CC a solicitat Electra noi informaţii cu privire la propunerea acestei companii privind crearea unui organism independent de formare a preţului energiei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat pentru Mediafax că Electra a propus crearea unui formator independent de preţ: „Nu ştiu exact la ce se referă. Consiliul Concurenţei sprijină formarea preţului energiei la OPCOM, piaţa de tranzacţionare a energiei, pe baza cererii şi a ofertei, iar opţiunea noastră este să facem funcţională piaţa OPCOM".

10% din energie, vândută pe piaţa liberă

În angajamentul luat faţă de Consiliul Concurenţei şi prezentat pe site-ul acestei instituţii, Electra se declară „pregătită să se angajeze să contribuie la dezvoltarea pieţei liberalizate de energie din Romania. „Electra este pregătită să vândă un anumit procent din energia produsă către piaţa liberalizată din România. Totuşi, pentru evitarea unor dezavantaje pentru Electra ce pot rezulta în urma acestor măsuri, ar trebui luat în considerare acelaşi angajament pentru toţi participanţii de pe piaţa de producţie din România. Cantitatea de energie ce poate fi oferita ar trebui să fie egală cu 10% din producţia anuală vândută, care fie nu este vândută pe piaţa reglementată sau blocată în contractele de furnizare pe termen lung”, se arată în punctul de vedere al Electra publicat pe site-ul Consiliului Concurenţei.

Potrivit Electra, aceste măsuri ar contribui la evitarea pierderilor entităţilor, precum şi la asigurarea unei lichidităţi puternice pe piaţa liberalizată.

„Luând în considerare analiza comparativa pentru lichiditatea pieţei spot, se observă faptul ca un raport de 10% din lichiditatea pieţei ar face ca România să

deţină una dintre cele mai lichide şi active pieţe de energie din Europa, conferind astfel ţării un avantaj competitiv faţă de celelalte ţări şi oferind un beneficiu direct consumatorilor finali”, este argumentul cu care Electra speră să convingă CC.

Electra va fi formată prin fuziunea Complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Nuclearelectrica, Hidroserv Râmicu Vâlcea şi cu sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, pentru a evalua impactul acestei operaţiuni asupra pieţelor afectate.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: