Consiliul de Supraveghere, mai mult control asupra directorilor CEO

Consiliul de Supraveghere din cadrul CE Oltenia vrea mai mult control asupra achiziţiilor făcute de Directoratul companiei. În şedinţa din 13 iulie, acţionarii vor schimba limitele de competenţă a supraveghetorilor în sensul că, dacă până acum era nevoie de aprobarea CS doar în cazul operaţiunilor mai mari de 30 de milioane de euro, acum este nevoie de aprobarea forului pentru achiziţii de peste 3 milioane de euro.

Noul Consiliu de Supraveghere încearcă să se implice mai mult în activitatea Complexului Energetic Oltenia. Dar nu suficient, dacă se ia în calcul faptul că de doi ani echipa condusă de Laurenţiu Ciurel scoate compania pe minus şi totuşi nu se ia măsura demiterii.

Ordinea de zi a şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din data de 13 iulie a fost completată cu un punct referitor la modificarea Anexei 2 din Actul Constitutiv al Complexului Energetic Oltenia, referitoare la limitele de competenţă ale Directoratului, Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor vizând contractele şi operaţiunile la nivelul societăţii. Practic, după şedinţa din 13 iulie, contractele de achiziţie sub 3 milioane de euro sunt aprobate şi semnate de Directorat, iar CS este doar informat, ca şi AGA.  De asemenea, contractele mai mari de 3 milioane de euro trebuie să fie aprobate de Consiliul de Supraveghere. Sumele au scăzut simţitor pentru că până acum contractele de achiziţii, produse, servicii şi lucrări indiferent de durată de valori sub 30 de milioane de euro erau aprobate şi semnate de Directorat, iar supraveghetorii şi acţionarii erau doar informaţi. Consiliul de Supraveghere avea un cuvânt de spus doar pentru contratele mai mari de 30 de milioane de euro.

În urmă cu câteva luni, la schimbarea unor membri din Consiliul de Supraveghere, preşedintele de atunci Gabriel Dumitraşcu a acuzat conducerea companiei că sparge lucrări de sute de milioane de euro în unele mai mici, de sub 30 de milioane de euro, pentru a evita analiza supraveghetorilor.

ZERO TRANSPARENŢĂ

Transparenţa nu este punctul forte al CE Oltenia. Au fost situaţii când, la şedinţe oficiale, cum a fost cea din martie 2013, CE Oltenia a prezentat un profit mai mare decât înregistrase în realitate în 2012. Totodată, CE Oltenia nu afişează pe site ordinea de zi a şedinţelor de CS, AGA, deciziile Directoratului nici atât, şi nici situaţiile financiare. În curând va trebui publicată situaţia pe primul semestru din 2015 şi pe site-ul companiei nu este nici bilanţul pe 2014.   

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: