Primăria Târgu Jiu scapă de bustul lui Sergiu Nicolaescu

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu va administra de aici înainte mai multe opere de artă din municipiu. Consilierii locali au avizat luni, printr-o hotărâre de Consiliu Local, darea în administrare către acest centru a patru busturi, printre care se află şi controversatul bust al lui Sergiu Nicolaescu, care, după declaraţiile date de primarul Florin Cârciumaru în luna aprilie 2014, trebuia să fie înlăturat din centrul oraşului.

Hotărârea de Consiliu Local prin care consilierii municipali au avizat trecerea în administrarea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a avut la bază referatul Direcţiei de Patrimoniu Târgu Jiu care a solicitat acest lucru. Practic, în administrarea centrului au intrat busturile Mariei Lătăreţu, al eroului Valentin Merişeşscu, lui Sergiu Nicolaescu şi cel închinat lui Ioan C. Popilian. Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, care mai nou se intitulează Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, condus de Doru Strâmbulescu, va administra aceste opere timp de 10 ani. Bustul lui Sergiu Nicolaescu, dezvelit în decembrie 2013, a fost intens criticat, însuşi primarul Florin Cârciumaru a spus în aprilie 2014 că Ministerul Culturii nu l-a avizat şi că urma să fie dat jos de pe soclu. Cert este că acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum constatăm că este „plimbat” de la o instituţie la alta. Curios este faptul că primarul Florin Cârciumaru a spus luni, când a fost întrebat despre ce opere este vorba în respectiva hotărâre de Consiliu Local, că face referire la cu totul altceva. „Sunt operele din tabăra de sculptură, ce aveţi?”, a răspuns evaziv primarul Cârciumaru.

Prea multe amănunte nu a putut oferi nici Doru Strâmbulescu, directorul centrului, care a spus că nu ştie nimic despre această hotărâre. „Toate lucrările de acest gen sunt date în administrare Centrului „Brâncuşi”, dar eu nu ştiu. Până nu văd hotărârea de Consiliu, nu pot să comentez  pentru că nu ştiu ce scrie în ea”, a spus Strâmbulescu.

Valoarea celor 4 busturi este de peste 140.000 lei.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: