Consiliul Investitorilor Români: Se reduc 500 de mii de locuri de muncă

Taxele şi impozitele introduse în ultimii ani, de la majorarea TVA, până la „taxa de stâlp”, precum şi majorarea continuă a preţurilor administrate, în special la energia electrică şi gaze naturale (în urma unui aşa–zis calendar de „liberalizare”) riscă „să îngroape” economia românească, transmite printr-un comunicat de presă Consiliul Investitorilor Români (CIR).

 

CIR  a atras atenţia că liberalizarea abruptă a preţului la gazele naturale din producţia autohtonă va avea consecinţe negative pe termen mediu şi lung asupra economiei româneşti conducând la creşterea preţului gazelor naturale din producţia internă cu 143% pentru industrie.

Astfel, aşa-numita liberalizare, care nu înseamnă decât o majorare agresivă a preţului gazelor naturale din zăcăminte aflate în subsolul românesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de muncă în economia naţională (creşterea şomajului cu 4 puncte procentuale) şi dispariţia, anuală, a aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al României (echivalent cu o scădere anuală de 5% a PIB), după cum se evidenţiază în studiul „Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali şi în general noncasnici din România”, realizat de compania de consultanţă Deloitte din România, împreună cu Deloitte Spania. În condiţiile în care creşterea economică este estimată, de  către Comisia Naţională de Prognoză, la 2,3% în anul 2014, 2,5% în 2015, 3% în 2016, respectiv 3,3% în 2017, diminuarea PIB cu 5% anual din cauza majorării preţului la gazele din producţia internă echivalează cu reintrarea României în recesiune!“, se mai arată în comunicatul de presă.

Consiliul Investitorilor Români propune parcurgerea unei „perioade de tranziţie de 8-14 ani până la liberalizarea completă a pieţei gazelor în România”. Această perioadă de tranziţie ar fi necesară pentru a permite industriei româneşti să se adapteze treptat la ritmul de creştere a preţurilor materiilor prime.

 

 

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: