Contract SNLO-Best desfiinţat de Judecătoria Arad

O instanţă de judecată a desfiinţat unul dintre contractele de cesiune de creanţe încheiate de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Best Recuperare Creanţe SRL, judecătorul de caz apreciind că onorariile percepute de firma privată au fost stabilite "în dispreţul legalităţii şi al bunei credinţe". Situaţia respectivă se poate regăsi la toate celelalte contracte încheiate de fostul director general Eugen Davidoiu, contracte care fac deja obiectul unor anchete ale procurorilor DNA.

 Sentinţa nu este definitivă şi a fost pronunţată la Judecătoria Arad, după ce conducerea CET Arad SA a contestat în instanţă contractul dintre SNLO şi Best Recuperare Creanţe. Termocentrala datora SNLO în toamna anului trecut 1,8 milioane lei, Societatea Lignitului cesionând creanţele către firma privată căreia i-a fost lăsată libertatea de a-şi stabili singură comisioanele. Cei de la CET Arad au fost mereu supăraţi pe faptul că Davidoiu a semnat cesionarea datoriilor cu Best fără ca pe ei să-i întrebe cineva ceva, motiv pentru care s-au adresat instanţelor locale de judecată. Directorii termocentralei au spus în faţa magistraţilor că nu aveau cum să plătească datoriile faţă de SNLO în conturile Best pentru că, normal, termocentrala nu avea nicio treabă cu firma de recuperare a creanţelor, mai ales că nu fusese încunoştiinţată despre încheierea contractului.

 COMISIOANE BAROSANE pentru simple socoteli

 Firma Best şi-a văzut însă de ale sale şi a apelat la executorul judecătoresc Dragoş Paul Roşanu, din Bucureşti, care a cerut executarea silită a termocentralei şi pentru comisioane de aproape 650.000 de lei. Termocentrala a achitat faţă de SNLO toate datoriile pe parcursul procesului, fără a face plăţile prin firma Best, lucru care a contat în luarea deciziei la Judecătoria Arad. Judecătorul de caz a apreciat că expertul contabil a perceput un comision de 180.000 de lei pentru trei calcule aritmetice simple, magistratul apreciiind că, legal, comisionul ar fi de doar 1769 de lei. "În ceea ce priveşte onorariul expertului contabil, este vădit că şi acesta a fost stabilit în dispreţul legalităţii şi al bunei credinţe. Expertul contabil a avut de făcut actualizarea sumei de 1.803.860,15 lei. Expertul a făcut următoarele: (1.803.860,15 lei x 0,31):100 = 5591,97 lei şi 1.803.860,15 lei + 5591,97 lei = 18009.452,12 lei. Pentru aceste trei calcule de nivelul şcolii elementare, expertul a perceput un onorariu de 180.945,21 lei. ....Pentru aceste considerente instanţa reţine că în adevăr Contractul de cesiune de creanţă 81/24.10.2008 este lovit de nulitate absolută, având, cum s-a arătat, cauza ilicită", se arată în hotărârea judecătorească.
 Consideraţi că expertul contabil este singurul care s-a obosit din partea Best să muncească pe rupte la cele două-trei socoteli de clasa a doua pentru aşa comisioane? Nici avocatul nu s-a lăsat mai prejos, mai ales că ştia că miliardele de lei vechi nu-i vin din buzunarele lui Eugen Davidoiu, ci din conturile Termocentralei Arad, termocentrală care nu plătea cărbunele nu că nu vroia, ci pentru că nu avea atunci fondurile necesare. "Dacă se ţine seama de munca avocatului în cadrul executării silite, aceea de a iniţia executarea printr-o cerere scrisă, adresată executorului judecătoresc, este evident că suma de 430.649 de lei, este stabilită, în speţă, cu totală rea-credinţă, cu scopul vădit de a realiza profitul (pe care cesionarul nu l-a realizat din contractul de cesiune de creanţă, cum ar fi fost legal) de la urmărit", se mai arată în hotărârea judecătorească a instanţei de la Arad. 

 Rea credinţă descoperită de magistraţi

 Instanţa a mai reţinut şi faptul că "cesiunea de creanţă se face în schimbul unui preţ mai mic decât valoarea nominală a creanţei, profitul realizându-se, practic, din diferenţa dintre valoarea nominală a creanţei şi preţ. În speţă, contractul de cesiune de creanţă 81/24.10.2008 asigură profitul cesionarului de la debitorul cedat CET Arad SA. În articolul 2 din contract părţile au stipulat că preţul cesiunii se va plăti de către cesionar către cedent la valoarea nominală totală a creanţei, dar nu la încheierea contractului sau înainte de recuperarea creanţei, cum este legal, ci după ce se va recupera creanţa de la debitorul cedat, excluzându-se prin aceasta în mod ilicit orice diminuare a patrimoniilor cedentului şi, respectiv, cesionarului", se precizează în hotărârea judecătorească, unde se mai spune că "scopul SNLO a fost acela de a împovăra debitorul urmărit, nu numai cu fireştile cheltuieli de executare, dar şi cu profitul cuvenit cesionarului, profit care în mod mascat se regăseşte în cheltuielile de executare colosal de mari şi deopotrivă nejustificat de mari". Şi, ca şi cum CET Arad nu ar fi fost împovărată cu cheltuieli nejustificate şi exporbitante, executorul judecătoresc a perceput şi el un comision de 27.838,86 lei, deşi instanţa i-a recunoscut dreptul doar la suma de 18.038,60 lei.
În consecinţă, instanţa a anulat în integralitate formele de executare silită, ceea ce face ca şi contractul dintre SNLO şi Best să rămână fără obiectul muncii, mai ales că CET Arad şi-a achitat deja datoriile faţă de Societatea Lignitului. Dacă Best recupera ea datoriile prin mutarea unei singure hârtii, CET Arad avea de plătit în plus încă vreo 6 miliarde de lei vechi, bani care intrau în contul prietenilor lui Davidoiu, prieteni domiciliaţi şi ei prin Bucureşti, acolo unde lucrează fostul director general al SNLO. Poliţiştii din Arad şi cei de la Gorj au deschis câte o anchetă în acest caz, pentru a verifica legalitatea încheierii contractului de cesiune de creanţă, anchetatorii gorjeni declinându-şi competenţa în favoarea procurorilor DNA. Ancheta vizează patru persoane cu funcţii din fosta conducere a SNLO, printre aceştia numărându-se şi fostul director general Eugen Davidoiu.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: