Contractul cu Ydail, semnat după căderea lui Călinoiu

Consiliul Judeţean Gorj a tergiversat circa nouă luni atribuirea unei licitaţii pentru întreţinerea drumurilor. Valoarea contractului este de zeci de milioane de euro, cel mai bun preţ oferindu-l un consorţiu din care face parte firma Ydail. A doilea cel mai bun preţ a fost al Întreprinderii de Drumuri şi Poduri, firmă aparţinând Consiliului Judeţean Gorj. Potrivit unor surse, IDP va avea mari probleme financiare după ce nu se va mai ocupa de întreţinerea drumurilor judeţene. Ofertele pentru acest contract au fost deschise din vară, dar contractul va fi semnat abia în aprilie 2016, după schimbarea lui Ion Călinoiu de la şefia CJ Gorj.

Contractul cadru între Consiliul Județean Gorj și firma Ydail Construct SRL ar urma să fie încheiat spre mijlocul acestei luni, conform spuselor omului de afaceri Ion Iordache, a cărui familie este implicată în firmă. "Consiliul Județean Gorj a adjudecat miercuri licitația de întreținere drumuri județene. Ydail a câștigat licitația. Este vorba de un contract cadru pe 4 ani. Suma este de 38 milioane de euro, pentru toți cei 4 ani. Am oferit cu 2 milioane de euro mai puțin decât cel de pe locul doi, care era IDP. A mai fost o firmă de la Cluj, care a fost pe locul 3. S-a făcut adjudecarea și pe data de 13 aprilie se va semna contractul. După ce semnează contractul se începe treaba. Vom executa tot ceea ce făcea IDP. Lucrări de întreținere, de reparații, de rigole, deszăpezire iarna, tot ce înseamnă drumuri județene. Pentru noi asta înseamnă un mare pas în ceea ce înseamnă cifră de afaceri și dezvoltarea firmei", a declarat afaceristul Ion Iordache.

IDP, transformată degeaba în regie
Consiliul Judeţean Gorj a recurs la mai multe tertipuri în ultimul an pentru a nu atribui contractul. Comisia tehnică de analiză a ofertelor a avut nevoie de luni bune pentru a da un verdict, timp în care Ion Călinoiu a propus transformarea IDP în regie autonomă. Consilierii judeţeni au votat proiectul cu majoritate simplă, dar hotărârea a fost contestată de prefectură, neavând majoritatea de două treimi care se impune în cazul hotărârilor de patrimoniu. În ianuarie, Călinoiu declara că Ydail a câştigat în faţa IDP, dar spera ca Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice să găsească nereguli.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj, Oana Paloș, a spus vineri că nu poate oferi informații legate de această licitație decât luni, 4 aprilie, explicând că are mult de muncă.
OFERTE
În cadrul licitaţiei organizate în 2015 de Consiliul Judeţean au fost depuse trei oferte. Cel mai bun preţ, 157.107.124,24 lei (35.053.687,99 euro), a fost propus de asocierea SC Ydail Construct SRL, SC Romstrade SA şi SC Metalcolect PROD SRL. Această ofertă este urmată de Întreprinderea de Drumuri şi Poduri care a oferit 168.792.262,60 de lei (37.660.872,08 euro). Pe ultimul loc se află Asocierea SC Diferit SRL şi SC DP Cons SRL, care a oferit 192.833.934,80 lei (43.025.041,79 euro).

Vizualizări: 3,638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: