Contribuțiile pentru pensionarea minerilor pot fi plătite din ajutor de stat

Au fost polemici aprinse în jurul faptului că societatea Complexul Energetic Oltenia nu ar putea suporta plata contribuțiilor salariaților cărora ar urma să le fie recunoscută retroactiv grupa de muncă.

Manu Tomescu este de nouă săptămâni la protestul prin care minerii și energeticienii din CE Oltenia cer reducerea vârstei de pensionare. Acesta a publicat pe pagina de socializare un document din care rezultă că societatea are dreptul la ajutor de stat pentru a asigura protecția socială a salariaților.

Este vorba de articolul nr.4 din Decizia Consiliului UE, din 10 decembrie 2010, în ceea ce privește ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune. Articolul arată ce costuri pot fi suportate din ajutorul de stat: costul contribuțiilor pentru asigurări sociale datorate ca urmare a pensionării lucrătorilor înainte ca aceștia să atingă vârsta legală de pensionare; alte cheltuieli excepționale pentru lucrătorii care și-au pierdut sau sunt pe cale să își piardă locul de muncă; plata pensiilor și a indemnizațiilor, în afara sistemului legal, pentru lucrătorii care și-au pierdut sau sunt pe cale să își piardă locul de muncă și pentru cei îndreptățiți să beneficieze de astfel de plăți înaintea închiderii.

Manu Tomescu a lansat un nou atac la adresa liderilor federațiilor sindicale, care sunt împotriva protestului și a oamenilor care cer reducerea vârstei de pensionare: “Îi întreb public pe boșii federațiilor sindicale care ne ridiculizează și ne trimit la citit, care ne zic că suntem haimanale, sau alții care spun că noi facem doar hau, hau prin Piața Prefecturii din Tg-Jiu, să ne spună boșii bășinoșii de ce nu au invocat niciodată prevederile acestei DECIZII UE, și în ceea ce privește ARTICOLUL 4 din decizie, măcar cu aliniatele a, b, și c de la punctul 1 din ANEXA DECIZIEI UE?”.

Proiectul de lege care ar permite pensionarea mai devreme a salariaților din termocentralele pe cărbune și carierele miniere este în dezbatere la Camera Deputaților.

“Ne vedem în Piața Prefecturii din Tg-Jiu, ca să ne cerem drepturile și să demonstrăm că printre mineri și energeticieni nu toți ochii sunt închiși și nu toate gurile tac”, a concluzionat Manu Tomescu.

Circa 20 de protestatari ar putea intra de luni în greva foamei, în fața guvernului.

Galerie foto


Vizualizări: 3,315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: