Copii luaţi înapoi de familii, în schimbul a 600 de lei

O măsură luată de factorii de decizie de la centru a condus la o scădere a minorilor din unitățile de plasament, care provin din familii în care unul sau ambii părinți sunt plecați la muncă, în străinătate. Alocația a crescut de la 94 de lei la circa 600 lei începând cu luna ianuarie, astfel rudele copiilor sunt mai motivate să-i îngrijească și să nu îi mai lase în grija statului.

Câteva sute de copii din Gorj sunt lăsați în urmă anual de către părinții care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Minorii rămân de cele mai multe ori în grija bunicilor sau a rudelor, însă o parte dintre ei ajung în familii substitutive. Acum familiile lor sunt și mai motivate să-i îngrijească, decât să-i dea în grija statului. "Se primește pentru fiecare copil în parte o alocație de plasament 600 de lei. Este de șase ori mai mult decât anul trecut. A scăzut în ultima perioadă numărul de copii care îi avem în sistem rezidențial, ei rămânând în cadrul familiei extinse", a declarat Mircea Andrei, director adjunct în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.
Din cei 274 de copiii aflați în atenția Direcției de Protecție a Copilului Gorj, marea majoritate locuiesc cu familiile lor. Prin târg se zvonește că sunt părinți care, pentru a încasa indemnizația de plasament, doar se prefac că pleacă la muncă peste hotare. Adică trec vama, după care revin în România.
Copiii care rămân totuși în grija statului și nu sunt luați în plasament sunt repartizați în apartamente de tip rezidențial. În Gorj astfel de apartamente sunt în Târgu Jiu, Rovinari și Motru. În acestea locuiesc câte 8 copii de regulă care sunt îngrijiți de un educator, un psiholog și un supraveghetor de noapte.
De altfel, cei de la DGASPC Gorj, spun că, de cele mai multe ori cei care locuiesc în blocul respectiv nu știu că lângă locuința lor viețuiesc copii aflați în plasament. Mai funcționează și case de tip familial, două sunt la Novaci, una la Scoarța și una la Răchiți (Runcu). În acestea sunt îngrijiți între 9 și 12 copii, iar unele sunt populate doar cu copii cu dizabilități, precum cele de la Scoarța și Răchiți.

Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: