Arcani, titlul de sat cultural al României

Comuna Arcani din județul Gorj a obținut titlul de ”sat cultural al României” în anul 2016. Din județul Gorj finaliste au fost două comune, Arcani și Polovragi, însă cea din urmă nu s-a mai prezentat să susțină probele finale. Primarul comunei Arcani, Aristică Coiculescu, a precizat că a obținut acest titlul pentru prima dată în istoria comunei.

„Satele culturale ale României” este un program al AFSR, iniţiat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi al Delegaţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti. Un număr de 22 de sate din toată țara au obținut această distincție în acest an, comuna Arcani aflându-se pe listă. ”Am obținut statutul de sat cultural al României pe anul 2016, avem diplomă. Cele 25 de comune înscrise trebuiau să facă, pentru a obține acest statut, că nu a fost pe locuri, trebuiau să obțină între 80 și 100 de puncte. Competiția este la cea de-a treia ediție, majoritatea comunelor participante erau la a treia ediție, noi nu am mai participat până acum și totuși am reușit să obținem acest statut. Un număr de 22 de comune au mai obținut acest titlu, am avut o reprezentare foarte bună. Pe parte culturală am reușit să arătăm ce avem aici la noi”, a spus primarul Aristică Coiculescu, primarul din Arcani.

Comuna Polovragi ar fi trebuit să participe și ea însă primarul Ștefan Făsuescu a declarat că nu s-a mai prezentat în proba finală din motive ce țin de organizare. ”Am fost printre finaliști însă nu ne-am prezentat, asta este, nu s-a putut din punct de vedere organizatoric. Altă dată”, a spus Ștefan Făsuescu, primarul din Polovragi. Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an minimum 5 evenimente culturale, expoziții, festivaluri, concursuri, în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural. Potrivit primarului din Arcani, la competiție au fost prezenți reprezentanți de la Ambasada Belgiei, Franței, Elveției, conducerea Muzeului Satului, etnologi care au fost plăcut surprinși de toate prezentările.  

Vizualizări: 640

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: