Coronavirus, 10 martie, live text: Președintele Parlamentului European, în carantină

22.05: România este departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania, "ca să nu mai vorbim de Coreea de Sud", afirmă ministrul Sănătății, Victor Costache. El a explicat ce înseamnă trecerea României în scenariul 2 al epidemiei de coronavirus - este o fază de transmitere sporadică a virsului în comunitate. România are 29 de cazuri de îmbolnăvire confirmate, ceea ce înseamnă că țara noastră a trecut în scenariul 2 al epidemiei - de la 26 de cazuri în sus.

22.00: Președintele Klaus Iohannis le-a cerut marți seara românilor să renunțe „pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare” și a avertizat că eforturile autorităților de a limita răspândirea noului coronavirus nu pot fi suficiente „fără cooperarea totală a cetățenilor”.

20.55: A fost confirmat și cazul nr. 29, o femeie din București.

20.00: Trei noi cazuri de infectare cu Covid-19 au fost confirmate marți seara. Este vorba despre trei pacienți din Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

19.50: Cel puțin 631 de persoane au murit în Italia în urma infectării cu coronavirus, au anunțat marți autoritățile italiene. Astfel, numărul deceselor a crescut cu 168 în numai 24 de ore, conform Reuters. Numărul total de cazuri de infectare cu coronavirus în Italia a ajuns la 10.149, o creștere semnificativă față de luni, când au fost raportate 9.172.

19.30. Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, marți, că suspendă activitatea cu publicul, ca măsură de prevenire a răspândirii la nivel național a infecției cu noul coronavirus. Până la 31 martie, se vor judeca doar cauze pentru care nu se poate amâna termenul, iar în celelalte cauze se va respecta termenul rezonabil de soluționare și se va fixa termen de judecată începând cu luna aprilie. Se va suspenda, de asemenea, programul de audiențe al șefilor de parchet, iar programul de activitate al procurorilor din compartimentul judiciar se va adapta programului instanțelor.

18.50: Austria va refuza intrarea în ţară a persoanelor care sosesc din Italia şi va interzice evenimentele în spaţii închise cu peste 100 de persoane, o altă serie de măsuri menite să încetinească răspândirea coronavirusului, a anunţat marţi cancelarul austriac Sebastian Kurz, relatează Reuters. Austria a înregistrat până acum 157 de cazuri de coronavirus şi niciun deces.

18.45: Grecia va închide miercuri şcolile, universităţile, centrele de zi şi alte instituţii de învăţământ timp de două săptămâni pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat marţi ministrul grec al sănătăţii. În Grecia există până în prezent 89 de cazuri confirmate de contaminare cu coronavirus, dar nu şi decese.

17.15: Un copil de 3 ani și o femeie de 30 de ani însărcinată se numără printre cele 8 persoane confirmate marți cu coronavirus. Numărul cazurilor de îmbolnăvire în România a ajuns la 25.


16.40: Un medic rezident de la Spitalul Marius Nasta este suspect de coronavirus. Acesta a vorbit săptămâna trecută cu un italian și nu a spus acest lucru. Testele vor arăta dacă este sau nu infectat, dar are simptome.

16.00: Grupul de Comunicare Stategică a anunțat marți 8 noi cazuri de infectare cu COVID-19. Toate cazurile confirmate marți sunt în Capitală, la persoane care au avut contact cu bărbatul de 60 de ani internat la spitalul Dimitrie Gerota (pacientul 17), sau care au călătorit în Israel, Germania sau Marea Britanie. Sunt suspiciuni și în alte județe.

14.40: ANAF informează că depunerea declaraţiilor fiscale se poate face fie online, fie prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV), servicii electronice oferite de ANAF şi MFP. Astfel, declaraţiile se pot depune prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, utilizând certificate digitale calificate. Formularele/declaraţiile fiscale care nu se pot transmite pentru moment electronic pot fi transmise de contribuabili şi prin fax sau servicii de curierat, precizează ANAF. În ceea ce priveşte efectuarea plăţilor, acestea se pot realiza prin internet banking şi pe site-ul www.ghiseul.ro.

14.00: Persoanele aflate în carantină și izolare la domiciliu timp de 14 zile vor fi dotate cu brățări și holtere care le vor monitoriza starea de sănătate - spre exemplu, dacă fac febră, acest lucru va fi semnalat imediat, în condițiile în care aceste persoane nu au simptome și sunt izolate doar ca măsură de precauție. În timp ce persoanele aflate în carantină sunt păzite de autorități, în cazul celor izolate la domiciliu, brățările vor transmite în timp real localizarea acestora, "ne vor spune dacă stau acasă sau pleacă aiurea prin mall-uri și piețe", a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru HotNews.ro.

12.40: Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a anunţat marţi că a intrat în carantină voluntară la domiciliul său din Bruxelles ca măsură de precauţie în contextul răspândirii coronavirusului.

'Noul dispozitiv introdus de guvernul italian extinde zona protejată la întregul teritoriu naţional. Acest lucru are consecinţe importante asupra activităţilor eurodeputaţilor italieni', a precizat el într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

12.00: Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu a anunțat anularea spectacolelor programate până pe 19 martie.

11.50: Austria îşi sfătuieşte cetăţenii să revină în ţară din Italia, ţara vecină din sud care a intrat practic în carantină la nivel naţional până la 3 aprilie, într-o nouă încercare de a stopa epidemia de coronavirus care a provocat deja 463 de decese în peninsulă.

09.00: Vârful epidemiei de COVID-19 s-ar putea înregistra în aprilie, spune medicul Alexandru Rafila. Acesta se bazează pe modul în care evoluează alte coronavirusuri cunoscute. La nivel global, au fost înregistrate 113.009 cazuri de infectare și 4.018 decese.

08.15: Federația Română de Fotbal (FRF) a luat, luni seara, decizia să suspende toate competițiile de copii și juniori, din cauza temerii legate de coronavirus. Hotărârea va rămâne în vigoare până când se vor redeschide școlile din țară.

08.10: Mai mulți oficiali din Franța au ieșit pozitiv la testul de coronavirus. După ce mai mulți deputați și angajați ai Adunării Naționale au fost infectați cu noul coronavirus, a fost testat pozitiv și ministrul Culturii, Franck Riester.

08.00: În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 01:00, trei ambulanțe cu cadre medicale ce au îmbrăcat echipamentul special de protecție au plecat de la stația centrală a Serviciului de Ambulanță București-Ilfov să preia 3 noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus. „Un caz a fost confirmat la Spitalul de Urgență Sf. Ioan, un caz a fost confirmat la Spitalul Județean de Urgență Ilfov, iar al 3 lea caz la Spitalul Gerota, acolo unde luni a fost confirmat cu coronavirus un bărbat de 60 de ani și care se afla internat de 5 zile”, au declarat pentru Libertatea surse din cadrul Ambulanței București. Deocamdată doar acest din urmă caz a fost anunțat oficial.

06.10: Spania a raportat luni 555 de cazuri noi de infectare, totalul ajungând la 1229. Tot luni au fost raportate și 13 decese, numărul total ajungând la 30. Practic, o dublare a cazurilor într-o singură zi.

06.00: Cazul de coronavirus din Bucureşti confirmat luni este unul cu simptome complet diferite faţă de cele obişnuite în cazul pacienţilor infectaţi cu virusul 2019-nCoV, informează Grupul de Comunicare Strategică. 

La câteva zile după internare, bărbatul de 60 de ani, ofițer MAI în rezervă, a dezvoltat simptome pulmonare agresive, fapt ce i-a determinat pe medici să ceară efectuarea testului pentru COVID – 19. Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în niciun stat aflat în zonele considerate de risc maxim.

Persoanele care au lucrat în unitatea medicală în perioada în care bărbatul era internat vor rămâne în izolare la domiciliu. De asemenea, accesul în spital a fost restricţionat.

05.50: Italia a extins carantina din cauza epidemiei de coronavirus la nivelul întregii ţări, începând de marţi dimineaţă, premierul Giuseppe Conte afirmând că oamenii vor putea călători numai în interes de serviciu sau pentru urgenţe de familie şi vor fi obligaţi să prezinte o dovadă în acest sens, relatează BBC.

Bilanţul deceselor provocate de coronavirus a crescut luni cu 97, la 467, Italia fiind cea mai grav afectată ţară din lume după China de epidemia provocată de noul coronavirus.

Vizualizări: 2,740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: