Corul pontoşilor!

M-am cutremurat când am auzit că ANAF a descoperit un prejudiciu de 16-17 milioane de euro la complexurile energetice. Mă aşteptam ca tot Gorjul să vuiască, să ceară să afle adevărul, ce s-a întâmplat cu banii, de unde este prejudiciul? Fraţilor, e vorba de 16 milioane de euro! Să zicem că un milion este din contractul cu Şova, dar restul?

Ei bine, am ciulit şi eu urechile la ce-au zis politicienii, mizând pe faptul că sunt mai bine informaţi decât ziariştii. Nu am auzit decât vorbe despre cât de nevinovat este Ponta, despre cât de corect este Şova, despre faptul că oricum ăilalţi au furat mai mult, dacă e pe-aşa!

Casa Nemoianu a practicat tarife mult mai mari decât Şova, unde este ilegalitatea? Nu întreb eu, întreabă însuşi deputatul Popeangă. Ok, bun, înţeleg mesajul, ăştia de acum fură mai mult, dar asta nu îi scuteşte nici pe ăilalţi să răspundă pentru faptele lor. De fapt, nici măcar nu este acesta mesajul. Popeangă foloseşte o metodă de dezinformare securistică pur sânge, chiar dacă, sanchi!, n-a avut de-a face cu fosta Securitate. Spun dezinformare pentru că până acum nimeni nu a lansat acuzaţia că avocaţii lui Şova luau un milion jumătate în lei vechi pe ora de consultanţă. Nu asta este problema, pentru că nu orice prost poate superviza un contract pentru lucrările de desulfurare, adică pentru investiţii de sute de milioane de euro. Problema nu este că avocaţii Şova au fost bine plătiţi.

Problema este că avocaţii Casei Şova au decontat la cele două complexuri mai multe ore nu decât are ziua de lucru, nici decât are ziua lumină. Au decontat mai multe ore decât are ziua cu noapte cu tot. Problema este că la acelaşi preţ şi-au decontat serviciile şi avocaţii stagiari, deşi prin contract erau acreditaţi doar zece avocaţi cu expertiză demnă de respect. Problema este că pe lângă contractul iniţial au mai fost semnate o grămadă de acte adiţionale, fără bază legală. Problema este că acea casă de avocatură a primit sute de mii de euro comision de succes pentru a reeşalona nişte datorii între companii de stat şi companii de stat. Le-a reeşalonat pe 48 sau 60 de luni, dar şi-a luat comisionul anticipat. Ce contează dacă până la urmă complexurile nu îşi recuperează banii, noi, avocaţii, ne-am făcut treaba, ne-am luat banul. Problema este că tot casa Şova a dat aviz de legalitate pe contracte de lucrări pentru care nu exista sursă de finanţare. Da, şi este o problemă, pentru că dacă s-a făcut asta, s-a făcut de dragul unor comisioane grase luate de cei care au atribuit lucrările. Problema este că avocaţii casei Şova au fost plătiţi regeşte să piardă mii de procese cu salariaţii complexurilor, care îşi cereau drepturi salariale.

Dar toate astea sunt detalii pentru Popeangă, că privirea de ansamblu nu este pentru oricine. Ciurel măcar are o scuză pentru aberaţiile pe care le spune pe la toate televiziunile, că doar în calitate de fost director general al Complexului Rovinari va fi primul vizat de ancheta DNA.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: