Costea a fost găsit la 8 km de Rânca, dar nu în viaţă

Poliţiştii gorjeni au coborât aseară din munte, în staţiunea Rânca, rămăşiţele umane care se presupune că ar aparţine băiatului de şapte ani Costea Velcev, dispărut în urmă cu aproape o lună din staţiune. Un cioban a sunat la 112 şi a anunţat descoperirea pe care a făcut-o indiciile descoperite la faţa locului făcându-i pe oamenii legi să aibă convingerea, nu şi certitudinea 100%, că acestea au legătură cu puştiul căutat fără încetare în ultimele săptămâni.

 Zilnic echipe de poliţişti au fost prezente pe munte pentru a discuta cu ciupercarii şi zmeurarii care urcau sau coborau la Rânca, în speranţa că vor afla de la aceştia lucruri care să îi ajute în căutările lor. Cazul a fost atât de mediatizat încât oricine trecea prin staţiune şi urca în munte ştia despre ce este vorba, lucru care s-a întâmplat şi ieri, când un bărbat a sunat la 112 ca să anunţe că ar fi descoperit ceva care îi poate interesa pe anchetatori. Astfel de telefoane au mai fost primite în ultimele săptămâni şi, chiar dacă au mers kilometri întregi pe munte degeaba, oamenii legii au verificat fiecare pistă posibilă, pentru a desluşi misterul acestui caz.
 Echipele care au urcat ieri pe munte au fost coordonate, la fel ca şi altă dată, de şeful IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, care a crezut mereu că puştiul va fi găsit.chiar dacă nu şi în viaţă. Ieri rămăşiţele umane au fost găsite la o distanţă de circa şapte - opt kilometri distanţă de staţiunea Rânca, într-o zonă cu puiet foarte dens de brad, unde echipele de căutare nu ajunseseră în zilele anterioare. Potrivit lui Caragea, locul este foarte rar vizitat, inclusiv de persoanele care urcă pe munte pentru a culege fructe de pădure. "Este o zonă extrem de abruptă care trebuie parcursă pentru a ajunge acolo. Resturile umane le-am descoperit într-o vale, lângă un izvor, dar drumul până acolo este unul extrem de greoi. Sunt 7-8 km de aici de la Rânca, în linie dreaptă. Nu am avut echipe de scotocire pe acolo pentru că nu ne-am gândit că ar putea fi atât de departe. Cei cu ATV-uri sigur au trecut, dar, dat fiind terenul accidentat, era puţin probabil să poată fi observate resturile acestea de la distanţă. Acolo nici măcat ciobanii nu intră cu oile datorită brazilor foarte deşi care fac extrem de greu accesul", spune şeful IPJ Gorj.

 Teste ADN pe resturile umane

 Caragea a afirmat că resturile umane care se presupun că îi aparţin lui Costea Velcev vor fi trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" pentru a se face identificarea acestora. Comisarul şef a spus că anchetatorii vor compara apoi rezultatele respective cu testul ADN făcut în urmă cu trei săptămâni mamei băiatului de şapte ani Costea Velcev, dispărut în urmă cu aproape o lună din staţiunea Rânca, pentru a avea certitudinea că rămăşiţele găsite aparţin minorului. "Sunt proceduri care trebuiesc parcurse. Aici, la Rânca, evident că nu mai e cazul să menţinem echipele de căutare, dar ancheta va fi continuată acum în alte planuri. Va mai trece o perioadă până la finalizarea ei", spune comandantul poliţiştilor gorjeni.
 De asemenea, poliţiştii au găsit pe munte în zona unde au fost descoperite rămăşiţele umane şi haine care, potrivit descrierilor anterioare, ar corespunde lucrurilor cu care era îmbrăcat copilul în momentul dispariţiei. 
Poliţiştii gorjeni au apelat la colegii lor de la Constanţa pentru a anunţa, duminică seară, familia copilului, o echipă de poliţişti urmând să plece luni dimineaţa de la Târgu Jiu spre Constanţa pentru ca familia să identifice hainele micuţului.

 Descoperit din întâmplare 

 Ieri după-amiază, o echipă a IPJ Gorj a plecat pe munte în zona Rânca, după ce o persoană a semnalat la 112 existenţa unor rămăşiţe umane, posibil ale unui copil, poliţiştii înclinând să creadă că ar putea fi vorba despre Costea Velcev. Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, inspectorul Daniel Tică, a declarat că o persoană a sunat, duminică, la 112 şi a anunţat faptul că într-o zonă de pe Valea Dâlbanului, situată la câţiva kilometri distanţă de Rânca, ar exista resturile umane ale unui copil. 
 Gheorghe Ciuroiu e cioban pe munte şi, teoretic, ar trebui să cunoască zona extrem de bine. Ieri, când a fost să-i ducă pe poliţişti la locul unde erau resturile umane, acesta cam încurcase cărările pentru că, datorită terenul accidentat, mai nimeni nu trece pe acolo, nici măcar zmeurarii. "Acum s-a terminat zmeura în zona de lângă staţiune şi de aia se caută zonele din ce în ce mai îndepărtate. Eu am ajuns pe acolo din întâmplare şi pentru că nu era semnal am urcat vreun kilometru pe munte pentru că ştiam despre ce era vorba. Am luat telefonul şi am sunat la 112, după care au venit domnii de la Poliţie şi de abia-de abia i-am dus acolo pentru că e greu drumul şi nici să-l recunoşti nu e uşor", spune bărbatul.

 Aproape o lună de la misterioasa dispariţie

 Minorul Costea Velcev, în vârstă de şapte ani, a fost dat dispărut în 23 iulie, după ce a plecat de la o cabană la care se cazase cu bunicii săi cu o zi înainte, el fiind căutat de atunci fără întrerupere de sute de poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari, salvamontişti şi voluntari, fără să fie găsită vreo urmă despre existenţa sa până în prezent. Poliţiştii au beneficiat nu doar de sprijinul voluntarilor, ci şi de elicopterul Poliţiei Române dotat cu cameră de termoviziune. Poliţiştii de frontieră din Teleorman şi Constanţa au venit şi ei cu camerele de termoviziune, dar, deja era prea târziu pentru ca vreuna dintre acestea să semnaleze căldura emanată de corpul puştiului. 
 Cel mai probabil, Costea a plecat de la cabana la care era cazat cu bunicii săi şi odată cu lăsarea întunericului s-a pierdut prin pădure. În aceiaşi seară ciobanii de la o stână din zonă s-au plâns că o ursoaică le-a atacat stâna din direcţia în care, teoretic, se deplasa băiatul din Constanţa. În zona în care au fost găsite ieri rămăşiţele umane, voluntarii au semnalat în câteva rânduri existenţa unei ursoaice cu doi pui după ea, toate aceste indicii ducând la concluzia că puştiul de 7 ani s-a întâlnit cu fiara prin pădure şi sfârşitul s-a produs chiar din prima seară a dispariţiei. Cel mai probabil, Costea a fost dus de ursoaică adânc în pădure, timp în care autorităţile îşi concentrau căutările pe o zonă apropiată cabanei în care fusese cazat puştiul, nimeni necrezând că un copil venit de pe litoral ar fi putut să dispară atât de departe pe munte.


Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: