Costumele de la „Doina Gorjului”, realizate de persoane cu handicap

Un aşezământ social din Târgu Cărbuneşti, unde lucrează 41 de persoane cu handicap, reuşeşte să fie profitabil pe timp de criză. Tinerii învaţă aici meserii precum croitor, tâmplar, patiser, iar produsele lor sunt comercializate de Complexul de Servicii Comunitare din localitate. Tinerii cu handicap sunt mândri de faptul că realizează costume pentru „Doina Gorjului” sau uniforme pentru o firmă de pază.

Persoanele cu handicap care lucrează la secţia de croitorie desfăşoară activităţi de producţie şi comerţ cu lenjerii de pat, halate, uniforme, salopete şi alte articole de îmbrăcăminte. Mai nou, lucrează elemente de vestimentaţie pentru dansatorii de Ansamblului „Doina Gorjului”. „Am încheiat un contract cu Doina Gorjului, iar persoanele de la croitorie confecţionează căciuli şi colanţi special pentru dansatori. De asemenea, avem un contract cu o firmă de pază din Turnu Severin pentru uniforme. Avem comenzi şi de la căminul din Dobriţa pentru uniforme de protecţie pentru personal”, a declarat directorul centrului. Deşi au probleme de sănătate, persoanele cu handicap spun că le place ceea ce fac. „Lucrez la croitorie din 2004. Nu e greu deloc. Am învăţat de la doamnele instructoare să croim, să coasem şi să călcăm. Acum am şi eu experienţă şi pot să învăţ şi pe alţii să facă croitorie”, spune Maria Magdalena Matei.

Sunt ajutaţi să îşi cumpere locuinţe

În cadrul Complexului de Servicii Comunitare Târgu Cărbuneşti lucrează 41 de persoane cu handicap care reuşesc în acest fel să-şi asigure traiul de zi cu zi şi să înveţe o meserie. Angajaţii pe secţiile protejate primesc salariu lunar, o parte din bani fiind pusă la CEC. Şase dintre angajaţi au primit locuinţe ANL de la Primăria Târgu Cărbuneşti şi strâng bani pentru a le cumpăra. „Am strâns  bani mulţi, dar mai îmi trebuie ca să-mi pot cumpăra locuinţa. Domnul director ne-a învăţat să-i punem la CEC ca să nu-i cheltuim pe toţi odată. Când luăm banii o doamnă dintre personalul de aici merge cu noi şi îi punem în cont. E bine aşa pentru că avem şi bani puşi deoparte şi bani de buzunar. Masa de prânz o servim în centru, iar seara mâncăm acasă”, a declarat Luxiţa Vlădulescu, o tânără care lucrează în cadrul secţiei de patiserie.

Chiar şi cei cu probleme de comportament reuşesc să se integreze prin muncă. „Foarte mulţi beneficiari ai centrului mai au devieri de comportament, însă muncesc în sera de legume sau la fermă şi astfel se integrează şi pot fi supravegheaţi mai uşor. În seră avem spanac şi salată verde în faza de recoltare şi urmează ca la începutul lunii martie să punem roşii, vinete, ardei gras şi castraveţi. Terenul destinat pentru agricultură este împărţit pe loturi de culturi: legumicultură şi pomi fructiferi, toate legumele şi fructele fiind scoase la vânzare prin magazinul propriu din incinta unităţii. În sezonul rece, când nu este de muncă, organizăm diferite activităţi cu ei în Clubul de terapie prin artă. Le concentrăm atenţia asupra picturii, modelării plastilinei, etc.”, a precizat Augustin Bucă, directorul centrului.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: