Crasna: Sute de familii au rămas fără apă după inundaţii

Peste 250 de familii din comuna Crasna au rămas fără apă după ce reţeaua de aducţiune a fost distrusă parţial, iar sursele de captare au fost colmatate din cauza precipitaţiilor abundente căzute în zonă. Nu doar reţeaua de apă a fost afectată, ci şi fântânile din curţile oamenilor. Autorităţile din domeniul sanitar au dezinfectat puţurile, însă cetăţenii nu se pot atinge deocamdată de această apă. Autorităţile speră să rezolve problema cât mai repede, dar totul se rezumă la bani. Pentru că de la Guvern nu au fost alocate sume pentru remedierea avariilor pe reţeaua de apă, reparaţiile se vor face din fonduri de la bugetul local.

De mai bine de o săptămână cetăţenii din Crasna Deal, Crasna Vale, Aninişu şi Brădăţel au rămas fără apă potabilă. Asta pentru că reţeaua de apă s-a rupt pur şi simplu după ce viitura a lovit cu putere în conducta de aducţiune îngropată în pământ. În alte situaţii, apa nu ajunge în gospodăriile oamenilor pentru că sursele de captare a apei au fost colmatate, iar în altele bazinele de înmagazinare au fost distruse. Fântânile au fost şi ele afectate de infiltraţii şi apa nu mai poate fi consumată. Autorităţile locale spun că vor încerca prin forţe proprii să restabilească conexiunile într-un timp foarte scurt. Până una-alta, cetăţenii fie cumpără apă îmbuteliată, fie se folosesc de cea de la fântânile amplasate pe un relief mai ridicat, deşi autorităţile din domeniul sanitar nu recomandă acest lucru. „S-au rupt conductele pe o distanţă de circa 80 de metri, au venit lemne, au venit pietre, iar prizele s-au colmatat pe Valea Crasnei, pe Drăgoieşti. Se lucrează cu utilaje, dar este dificil. Am făcut o improvizaţie pentru Buzeşti-Dumbrăveni, dar în restul satelor şi cătunelor nu am putut face nimic. Am tras apa din fântânile colmatate. Acum oamenii din satele afectate iau apă de la fântânile care sunt mai sus, acolo unde apa nu este tulbure”, a declarat Dumitru Blîndu, viceprimarul comunei Crasna.

Fântânile au fost dezinfectate, dar apa nu e potabilă

Cetăţenii au primit de la reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj substanţe pentru tratarea apei din fântâni. Până ce nu se va face o analiză a apei din puţuri oamenii sunt sfătuiţi să nu o consume. „Colegii mei au monitorizat încă de la primele probleme toate sursele de apă din localitate. S-au distribuit substanţe pentru dezinfecţie a fântânilor din localitate. După un timp de contact între substanţa cu clor şi apă, colegii mei vor recolta probe de apă pentru a vedea eficienţa dezinfecţiei. Recomandăm populaţiei să nu consume apă din surse care nu sunt potabile”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Administraţia locală estimează că într-o săptămână va reuşi să repare reţeaua de alimentare cu apă a comunei.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: