Poliția inventariază pagubele viiturii de la Novaci

Sinistrații din Novaci mai au de așteptat până când viața lor va reveni la normal, dar, la patru zile de la potop, vinerea trecută, au început și operațiunile de inventariere a pagubelor. Surprinzător, la sediul Apele Române de pe malul Gilortului, chiar inundat aproape complet, au descins mai mulți polițiști, care au făcut poze și au dat o mână de ajutor la realizarea inventarului, după ce au apărut zvonuri că pe lista cu pagubele ar urma să fie trecute utilaje și echipamente pe care, de fapt, nu le-ar prea fi luat apele...

Viitura de marțea trecută l-a surprins pe primarul Dumitru Leuștean în concediu în Grecia, dar acesta s-a mișcat cât a putut de repede și a venit acasă iute ca gândul, implicându-se ulterior în operațiunile de ajutorare a sinistraților. Mormanele de nisip și nămol au fost scoase de pe străzi și din case, cei afectați de viitură bucurându-se cel mai mult când au primit vizite ale cunoscuților, care, în asemenea momente, nu au venit cu mâna goală, și o sticlă de apă fiind bine primită. De vineri au început să ajungă şi ajutoarele oferite de autorități sau firme private. „A venit o prietenă de-a mea, la care lucrez de regulă cu ziua. Ne-a adus un pic de mâncare călduță, că noi nu mai avem unde să gătim. Ne-au mai adus și vecinii care nu au fost afectați de inundații și ne-am descurcat. Cu hainele am stat prost, joi noaptea ne-am culcat aproape goi, că am rămas fără tot ce aveam. Acum am primit o pernică, o păturică și cred că ne vom descurca mai bine”, spunea Ileana Moldovan, una dintre sinistratele din zona de sud a orașului.

Suspiciuni în duna de nisip

De joi încoace, de când s-au retras apele, camioanele au cărat fără întrerupere din nisipul și nămolul aduse de viitură. Angajații de la Ape au reușit să își scoată camionul pe care viitura l-a acoperit complet marțea trecută, mașina fiind însă complet inutilizabilă. „Asta nu mai merge, va fi dusă la ștangă până la Târgu Jiu și acolo vedem ce-i putem face, că aici nu ai cum să-ți dai seama”, a spus unul dintre mecanicii veniți să se ocupe de soarta mașinii.

În timp ce curtea sediului Apelor Române era curățată de nisip și viața părea se reintre treptat în normal, în clădirea al cărei parter a fost complet inundat au ajuns vinerea trecută și polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj. Sosirea lor a coincis cu un inventar pe care cei de la Ape îl făceau, IPJ Gorj limitându-se la a comunica doar că sunt făcute verificări cu privire la modul de estimare a pagubelor, la fața locului vorbindu-se de o umflare a listei cu materiale pe care le-ar fi luat apele revărsate ale Gilortului.

Cei de la Apele Române au dezmințit însă categoric orice speculație pe această temă. „Au dispărut topoare, coase, furci, răngi, salopete, căști de protecție. Toate au fost luate de ape, nu puteau să dispară altfel. Mai sunt o parte din echipamente în camerele de la parterul clădirii și care au fost acoperite de ape și nisip. Nu știu ce au căutat polițiștii, cu noi nu au vorbit”, a spus Cătălin Giurma, șeful comisiei de inventariere din partea Apelor Române.

Alte anchete

De azi încolo la Novaci ar putea fi declanșate și alte anchete. Vinerea trecută aici s-au deplasat președintele Ion Călinoiu și prefectul Alin Văcaru, cel din urmă spunând că există posibilitatea efectuării unor controale menite să lămurească factorii care au favorizat viitura uriașă de marțea trecută. „Urmează pașii următori și anume să vedem evaluările, în primul rând la casele oamenilor, pentru ca ei să se poată întoarce în ele și să locuiască acolo. După aceasta vom face anchete ca să vedem dacă s-au tăiat acei copaci din munte, așa cum spune toată lumea, dacă cei de la Ape au făcut acele lucrări de îndiguire sau nu le-au făcut, dar astea nu sunt prioritate la acest moment. Prioritar este să-i ajutăm pe oameni să nu mai sufere”, spunea prefectul.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: