Credit de 170 de milioane de euro pentru CE Turceni

Complexul Energetic Turceni va semna azi, la Bucureşti, un contract de împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, banii urmând să fie folosiţi în modenizarea capacităţilor de producţie. Astfel, sunt asigurate finanţările pentru o serie de proiecte extrem de importante pentru unitatea din sudul judeţului, astfel crescând foarte mult şansele ca termocentrala să poată respecta din 2012 parametrii europeni în materie de protecţie a mediului.
 Contractul cu BERD va fi semnat la Ministerul Economiei, în prezenţa ministrului Adriean Videanu. Directorul general Eugen Tunaru va fi cel care îşi va pune iscălitura pe unul dintre cele mai mari contracte de împrumut de acest gen realizate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Directorul adjunct al unităţii, Ionel Manţog, afirmă că fondurile alocate prin acest contract vor fi folosite pentru modernizarea în totalitate a grupului numărul 6, în condiţiile în care alte două grupuri, 4 şi 5, sunt complet modernizate, iar pentru modernizarea grupului 3 de la 1 ianuarie 2011 sunt căutate surse de finanţare.
 "Grupul numărul şase este oprit momentan, dar, cu aceşti bani, în maxim trei ani el va fi complet modernizat şi va avea o durată de funcţionare garantată de 15 ani, deşi noi credem că el va putea fi utilizat pentru 25 de ani, în condiţiile în care lucrările din următorii ani vor asigura o creştere a fiabilităţii şi randamentului acestuia", afirmă Manţog.
 Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a grupului 6 este evaluată la 200 de milioane de euro, Complexul Energetic urmând să asigure din surse proprii restul necesarului de fonduri, mai spune Manţog.
 
 Contractul e mai avantajos fără Şova

 Conform directorului general adjunct, CE Turceni va primi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 80 de milioane de euro, alte 20 de milioane urmând să fie luaţi de la Black Sea Bank. De asemenea, fonduri în cuantum de 70 de milioane de euro vor proveni de la alte bănci străine care au sucursale în România, valoarea totală a creditului pentru care va fi semnat contractul de împrumut de marţi fiind de 170 de milioane de euro. Banii vor fi disponibili în funcţie de valorile la care vor fi licitate lucrările de modernizare, prima licitaţie în acest sens fiind programată la sfârşitul lunii, CE Turceni urmând să realizeze un depozit de cenuşă în sistem şlam dens, valoarea proiectului fiind estimată la circa 100 de milioane de euro.
 Actualul împrumut a fost negociat la începuturile lui de către conducerea CE Turceni cu asistenţă de la casa de avocatură Şova, care, sigur, nu are legătură cu niciun parlamentar de Gorj, după cum a spus-o recent chiar Victor Ponta. Şova nu va avea însă reprezentanţi la ceremonia de semnare de azi pentru că a fost îndepărtat din negocieri pe motiv de comision prea mare. Manţog nu a spus nimic până acum despre asta şi nici acum nu vorbeşte prea mult, dar dă asigurări că unitatea în fruntea căreia se află iese în câştig.
 "Şova nu mai are nicio legătură cu asistenţa judiciară. Negocierile au început cu ei, dar atunci când Şova oferea asistenţă, contractul bloca finanţările pentru modernizarea grupului 3, care, astfel ar fi fost închis. Consultanţa a fost acordată în ultimele luni de o altă firmă pentru un comision mult mai mic faţă de cel perceput de Şova, de doar 10%, şi cu care am reuşit să obţinem în negocierile cu BERD-ul posibilitatea căutării altor surse de finanţare pentru blocul 3. Deci nu îl vom închide, iar negocierile acestea ne-au prelungit un pic termenul de semnare a contractului de acum", explică Manţog.


Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: