Crescătorii de ovine şi caprine primesc adeverinţe pentru credite

Crescătorii de ovine şi caprine pot intra mai repede în posesia subvenţiei prin intermediul creditelor bancare. Asta întrucât APIA Gorj a început elibereze adeverinţe prin care confirmă că fermierii sunt îndreptăţiţi să primească prima pe cap de animal, în adeverinţă specificându-se şi numărul de animale eligibile. Nu toţi fermierii vor putea beneficia de credite, excepţie făcând cei au fost penalizaţi sau excluşi de la plată, în urma controlului efectuat la faţa locului.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj eliberează adeverinţe beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, pentru ovine/caprine, în vederea accesării de credite destinate finanţării activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu instituţia. Băncile oferă crescătorilor de ovine şi caprine posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale.

Adeverinţa eliberată de APIA va confirma că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul PNDC sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, în conformitate cu legislaţia în vigoare. De asemenea, în adeverinţă se va specifica şi numărul de animale eligibile pentru plata subvenţiei. Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei. Potrivit conducerii APIA Gorj, cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 30 de lei/cap de animal.  „Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Conform Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 732/31.07.2013, cuantumului de plată înscris în adeverinţă este de 30 de lei pe cap de animal”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Pentru anul 2013, un număr de 873 de gorjeni au solicitat subvenţii pentru un efectiv total de 132.732 ovine şi caprine.

PENALIZAŢI

În urma controlului la faţa locului, din cei aproximativ 50 de fermieri verificaţi, mai mult de jumătate vor fi penalizaţi sau excluşi de la plata subvenţiilor. „În urma finalizării controlului administrativ în sistemul informatic pentru toate cererile depuse şi a controlului la faţă locului pentru cele 52 cereri înscrise în eşantionul de control, vizând un număr total de 12.945 capete ovine şi caprine, vor fi supuse penalizării un număr de 22 exploataţii şi vor fi excluse de la plată 8 exploataţii”, a mai precizat Constantin Negrea.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: