Călinoiu i-a dat termen lui Ciurel pentru angajarea disponibilizaţilor

Strigătul salariaţilor daţi afară de la Olservmin şi Sind Jilţ, care au acuzat USL că i-a lăsat fără pâine, a dat rezultate. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, l-a chemat ieri pe directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, pentru a-i cere să găsească soluţii pentru reangajarea oamenilor până la 15 septembrie. La discuţie a participat şi preşedintele PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru.

Zeci de salariaţi disponibilizaţi de la Olservmin, în majoritate femei, au fost ieri la sediul Diviziei Miniere, pentru a se plânge de faptul că sunt lăsaţi pe drumuri, fără să aibă posibilitatea de a intra în şomaj. Cum la compania minieră s-au lovit de dezinteresul conducerii, oamenii au mers la Prefectură şi Consiliul Judeţean în audienţă, ameninţând că se vor duce şi la uşa lui Victor Ponta.

Olservmin poate face angajări dacă primeşte contracte

Supărarea salariaţilor pleacă în general de la faptul că au dat pământ la cariera minieră, pentru a prinde un loc de muncă la Olservmin sau Sind Jilţ, oricum destul de prost plătit. La Olservmin, 220 din cei 380 de oameni daţi afară nu îndeplinesc condiţiile pentru a intra în şomaj, având nevoie de câteva luni de vechime în plus. Alţi salariaţi au muncit în subteran şi ar mai avea câteva luni până la pensie. Olservmin a intrat în insolvenţă în luna iulie, ca urmare a datoriilor făcute pentru că nu a încasat la timp banii pe serviciile prestate la Complexul Energetic Oltenia. Insolvenţa are două forme, faliment sau reorganizare judiciară. Pentru că în cazul Olservmin s-a optat pentru reorganizare judiciară, oamenii pot fi reangajaţi oricând, cu condiţia ca administraţia CE Oltenia să contracteze servicii cu societatea sindicatelor miniere. O situaţie asemănătoare este la Sind Jilţ, cu diferenţa că aici s-a optat pentru faliment şi oamenii nu pot fi reangajaţi. Şi aici au fost daţi afară sute de oameni, mulţi spunând că au acceptat să fie expropriaţi pentru un loc de muncă şi că se simt înşelaţi.

Medinţu: CEO nu face acte de caritate

Aurel Medinţu, unul dintre directorii CE Oltenia, a spus săptămâna trecută că societatea nu poate face acte de caritate cu nimeni, astfel că nu vedea posibilă reangajarea celor daţi afară de la Olservmin sau Sind Jilţ. Ion Călinoiu, revenit luni din concediu, a cerut conducerii CE Oltenia să găsească soluţii legale pentru reangajarea acestor oameni până la 15 septembrie. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a declarat aseară la RTV Gorj că s-a întâlnit cu Ciurel şi Cârciumaru, pentru a discuta problema acestor oameni. „Cei care au fost expropriaţi sau care reprezintă cazuri sociale deosebite trebuie reangajaţi. Îmi iau acest angajament faţă de oameni. Am discutat cu domnul Ciurel şi am stabilit ca până la 15 septembrie să identificăm persoanele care fac parte din această categorie şi să fie angajaţi”, a spus Călinoiu, menţionând că este treaba lui Ciurel să găsească soluţii.

Greblă: Cineva şi-a făcut un ţel din a închide firmele

Închiderea firmelor sindicatelor a fost criticată şi de senatorul PSD Gorj Toni Greblă, care a explicat că acestea au fost înfiinţare acum 12 ani tocmai pentru cazurile sociale grave. „De câteva luni văd o campanie în mass media, că trebuie desfiinţate firmele sindicatelor. Acum 12 ani au fost înfiinţate, după valul de disponibilizare din 1997, pentru a rezolva nişte oameni cu o situaţie foarte grea, care efectiv mureau de foame după ce au terminat plăţile compensatorii şi şomajul. Sunt firme la care să fie angajaţi cei mai amărâţi oameni, timp de 6 luni -  1 an, să mai poată beneficia de şomaj. Asta este istoria Olservmin. Acum cinci-şase luni, cineva a considerat că sunt firmele sindicatelor, ale lui Condescu şi şi-a făcut un ţel din a le închide”, a spus Greblă la acelaşi post de televiziune.

SOLUŢII

Atât Ciurel, cât şi Călinoiu, dădeau asigurări acum câteva săptămâni că oamenii daţi afară de la firmele sindicatelor şi care au fost expropriaţi, vor fi angajaţi la Minprest, o firmă de prestări servicii unde CE Oltenia este acţionar majoritar. Directorul Minprest, Gabriel Giorgi, a spus că angajările se vor face în măsura în care vor fi bugetate de CE Oltenia, fapt care nu s-a întâmplat.

VARIANTĂ

O altă soluţie discutată în ultimele săptămâni este înfiinţarea unei alte firme de prestări servicii pentru minerit, care să îi preia pe oamenii lăsaţi pe drumuri prin falimentarea deliberată a firmelor sindicatelor. Olservmin era singura firmă autorizată să presteze servicii în subteran, autorizaţii care se obţin destul de greu şi în timp, spun sindicaliştii.

PROTEST

„De trei zile nu am mâncat. Să vină directorii, de ce stau ascunşi.? Le sparg geamurile”, spunea una dintre femeile date afară de la Olservmin, concediată cu 1 august. „Ne organizăm şi ne ducem la domnul Ponta, că au promis locuri de muncă, nu concedieri”, spunea un alt disponibilizat la protestul spontan de luni.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: