Creţan: Banca Mondială vrea să rămână 4.000 de oameni la CEO

Liderul Sindicatului „Lignitul” Oltenia, Constantin Creţan, prevede un viitor sumbru pentru CE Oltenia, după cum rezultă dintr-un interviu acordat Radio Infinit. Creţan este de părere că Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi-au propus să reducă numărul salariaţilor din CE Oltenia la 4.000, dar şi să divizeze complexul.

Reporter: Ştiţi ce s-a discutat la întâlnirea de săptămâna trecută a celor de la Banca Mondială cu conducerea CE Oltenia şi sindicate?

Constantin Creţan: Ştiu foarte bine ce s-a discutat, chiar dacă nu am fost prezent la discuţii, am informaţii de la sindicatele internaţionale. Ştiu intenţiile mârşave ale Băncii Mondiale. Banca Mondială a nenorocit multe state ale lumii şi acum mai nou nenoroceşte întreaga industrie din România. Ştiţi că Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional impun distrugerea Complexului Energetic Oltenia şi nu oricum. Ştiţi că public a făcut acest lucru şi a cerut conducerii CE Oltenia să restructureze şi să închidă multe unităţi din sistem. Intenţia lor este de a rămâne doar 4.000 de oameni în minerit şi energie. În aceste condiţii, anumiţi lideri de sindicat, trădători, oameni care contribuie la distrugerea mineritului şi energiei au participat la întâlnirea cu Fondul Monetar Internaţional fără să iasă public sau fără să permită accesul presei pentru a lua cel puţin un interviu reprezentaţilor Băncii Mondiale.

Rep.: Ce alte informaţii mai aveţi legate de soarta CE Oltenia?

C.C.: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional sunt cei care au vizat şi vizează în continuare proiectul pentru eolienele de sub munte, de aici, din zona Gorjului, 1000 de MW putere instalată plus alte energii regenerabile. De asemenea, aceşti criminali finanţişti-cămătari care distrug pe unde trec prin acele fonduri acordate şi împrumuturi acelor ţări sunt responsabili şi de impunerea preţului la certificatele de CO2, tot ei sunt cei care vor să distrugă mineritul şi energia. 

Rep.: Vor să divizeze CE Oltenia?

C.C.: Intenţia de a sparge CEO este destul de clară. Îl divizează motivând pe anumiţi parametri de realizări şi eficienţă. Asta au urmărit în aceşti ani prin diferite mecanisme băieţii deştepţi în concurenţă, ANRE cu criterii politice, impuneri de acest gen şi împrumuturile care se dau de la Banca Mondială condiţionat de anumite chestiuni ne va aduce în situaţia în care Gorjul va fi cel mai sărac şi cel mai nenorocit judeţ.

Rep.: În ce mod vor să divizeze CE Oltenia?

C.C.: Eu îmi asum toată responsabilitatea declaraţiilor mele. Va muri bazinul Motru care nu va mai avea desfacere. Va închide după aceea termocentralele de la Craiova, după aceea pe etape, pe eficienţă şi rentabilitate, se va închide în continuare şi Turceni. După aceea va rămâne o brumă de energie care va funcţiona cu capital, ştiţi intenţia de a aduce capital chinezesc şi de a face acel holding, tocmai în punctul în care este cel mai ieftin cărbune, în zona Rovinari, neurmărindu-şi decât interesele lor personale, interesele acelor firme care investesc în România şi condiţionat de a da toată rezerva de cărbune, concesiune sigură, şi pusă la dispoziţie lor la un preţ de nimic. E destul de clar ceea ce se urmăreşte. Viitorul este sumbru.

cretan_dec

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: