Creţan nu poate negocia contractele de muncă în minerit şi energie

Sentinţa prin care Federaţia Naţională a Muncii, condusă de Constantin Creţan, câştigase dreptul de a negocia contractele colective de muncă pentru minerii din Oltenia şi Valea Jiului a fost casată de o instanţă a Tribunalului Gorj. O altă instanţă, de la Judecătoria Târgu Jiu, recunoscuse în toamnă "reprezentativitatea" pentru organizaţia sindicală a lui Creţan, FNM primind inclusiv dreptul de a negocia contractul colectiv de muncă la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, deşi nu ceruse acest lucru.

În primele zile ale lui septembrie 2009, Creţan s-a dus la instanţă şi a cerut în numele FNM ca instanţa "să constate dreptul de reprezentativitate al sindicatului în vederea negocierii Contractului Colectiv de Muncă în cadrul Complexului Energetic Rovinari şi Companiei Naţionale a Huilei", după cum se arată hotărârea din dosarul 10856/318/2009. Creţan îşi dorea reprezentativitate şi la nivel de Societatea Lignitului Oltenia şi spune că a cerut acest lucru, deşi în documentul instanţei el nu este consemnat. Judecătorul Daniela Bolovan a inclus însă şi SNLO în decizia sa, Constantin Creţan spunând că decizia se bazează pe cererea sa, care nu este însă menţionată în hotărârea judecătorească.

Decizia nu a fost însă bine primită nici la Târgu Jiu şi nici la Rovinari sau Petroşani, împotriva ei fiind imediat formulate recursuri. Compania Naţională a Huilei Petroşani, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia şi Federaţia Naţională Mine Energie, ultimele două fiind conduse de liderul sindical Marin Condescu, au contestat decizia respectivă şi au obţinut câştig de cauză. Instanţa Tribunalului Gorj a constatat că judecătorul Daniela Bolovan, de la Judecătoria Târgu Jiu, nu avea competenţa să decidă în privinţa reprezentantivităţii sindicatului lui Creţan în Valea Jiului. Magistraţii au dispus şi rejudecarea procesului pentru solicitarea făcută de Creţan în privinţa reprezentativităţii pentru SNLO şi Complexul Energetic Rovinari.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: