Crima de la Motru a pus pe gânduri un parlamentar

Claudiu Prisnel, parlamentar USR Dolj, este primul om politic care analizează cazul de la Motru, acolo unde o femeie a fost torturată timp de mai multe ore, până a murit. Vecinii nu au anunțat poliția, în ciuda urletelor femeii, căreia i s-a tăiat o ureche pe viu, i-a fost luată o parte din scalp, a fost dată cu capul de pereți etc.

Postarea lui Adrian Claudiu Prisnel

Cu câteva zile în urmă, în Motru, o femeie a fost supusă cruzimilor și ucisă de către partenerul ei. Nu era prima dată când femeia era agresată de el și nu era prima dintre partenerele lui maltratate.

Pentru a-și părăsi partenerul abuziv, femeile agresate au nevoie de protecție, de susținere și de curaj. Anatema socială care se răsfrânge asupra unei femei care își părăsește familia pentru că a fost agresată este, din păcate, foarte pronunțată. Femeile agresate sunt considerate și ele vinovate, iar opinia tradițională că pacea în familie este responsabilitatea femeilor este încă foarte des întâlnită.

Vecinii cuplului din Motru au auzit ce se petrece dar nu au anunțat poliția. Erau obișnuiți cu abuzurile pe care le îndura femeia. Comunitatea a dat dovadă de lipsa oricărei dorințe de a o ajuta pe victimă, lipsa interesului, lipsa susținerii și a empatiei. O astfel de comunitate nu i-ar fi arătat femeii înțelegere dacă ar fi ales să-și părăsească partenerul, dimpotrivă. Așa că moartea era doar o chestiune de timp, în lipsa suportului comunității.

În condițiile realității sociale, Coaliția pentru familie dorește să propună, ca politici publice, prevenirea divorțurilor prin încurajarea consilierii/medierii de familie și obligarea realizării de către soții care doresc să divorțeze și au copii minori, a unui plan de consiliere/mediere familială și a unui plan de finanțare a educației minorilor.

Cum ar fi ca o femeie agresată de partenerul ei, lovită cu pumnii și cu picioarele, aemnințată cu cuțitul, o femeie care își adună totuși curajul și decide să iasă din relația abuzivă, să fie obligată să participe la ședințe de consiliere familială, alături de torționarul său, în scopul descurajării divorțurilor? Traumatizant.

Din păcate, în comunitățile de pe teritoriul țării care se ghidează după principii așa-zis tradiționale, în mediul rural dar nu numai acolo, agresiunile soților asupra soțiilor sunt privite ca ceva normal și corect. Conform unui sondaj INSCOP, 30,9% dintre respondenți sunt de acord cu ideea că „femeile mai sunt bătute și din vina lor”.

În aceste comunități nu există sprijin pentru o femeie agresată care alege să își părăsească soțul abuziv, întrucât opinia împărtășită este că menirea femeii este să stea lângă soțul ei chiar dacă el o lovește, să facă copii și să îi crească și, mai ales, să mențină pacea și înțelegerea în casă. În ochii oamenilor care cred asta, bătăile pe care le primește femeia nu reprezintă altceva decât o dovadă că ea a eșuat în rolul de soție împăciuitoare.

Cum se poate schimba această realitate? În primul rând asigurându-ne că școala îi educă pe copiii noștri să-I respecte pe ceilalți, că oamenii sunt la fel, fete și băieți, și oricine altcineva. Prin educație obținem o schimbare durabilă. E nevoie însă, de urgență, de centre pentru susținerea și consilierea victimelor violenței domestice, de instituirea unor măsuri funcționale pentru protejarea femeilor abuzate, de politici care să le ofere acestora posibilitatea de a părăsi imediat soțul violent. Astfel de centre pot salva vieți și din păcate, cele care există sunt doar pe hârtie, în principal din lipsă de fonduri și de personal calificat.

Vizualizări: 3,308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: