Criza de cărbune va mai dura câțiva ani. Noi excavatoare oprite

Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia, a explicat într-o intervenție telefonică la Tele 3 că termocentralele se vor mai confrunta câțiva ani cu lipsa de cărbune. “Partea de minerit e la pământ, în primul rând din cauza exproprierilor neefectuate la timp. Noi, la Roșia, avem o problemă veche, cu o suprafață de peste trei hectare de pădure a familiei Vîlceanu, care stopează înaintarea carierei. În momentul de față, când vorbim, pe zona colinară sunt deja trei excavatoare oprite din lipsa frontului de lucru. Începând cu 1 aprilie 2019 vom opri două excavatoare 2000, în aprilie și în mai, urmând ca în luna iunie să oprească al treilea excavator, un excavator de 1.400. Practic, singurul excavator care poate funcționa în 2019 este un excavator 06 de 1.400 care are 290.000 de tone”, spus Lădaru la postul de televiziune.

Liderul sindical a explicat că la Roșia, cea mai mare carieră a CE Oltenia, nu poate produce mai mult de 900.000 de tone de cărbune. “În condițiile în care nu se fac expropieri la Roșia, cariera nu poate da mai mult de 900.000 de tone. Producția la șase luni pe 2019 poate ajunge 1,1 milioane tone de cărbune, în condițiile în care volumul de steril se dublează, adică se duce la șase milioane de tone”, a explicat liderul sindical.

Lădaru mai spune că zona Rovinari nu mai poate asigura cărbunele necesar termocentralei. “Noi vorbim de cele trei grupuri de la Rovinari care funcționau cu 3.000 de tone fiecare pe opt ore și noi producem într-o zi nici 25.000 de tone”, a spus președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia. (A.A.)

Vizualizări: 3,989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: