Petre Daea, despre viitorul Stațiunii Pomicole Târgu Jiu

Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu așteaptă să fie preluată de Universitatea „Constantin Brâncuși”. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că unitatea este în reorganizare și, după ce se va încheia această etapă, va ajunge în patrimoniul universității. Datoriile mari îi împiedică pe reprezentanții UCB să preia stațiunea în acest moment.

Peste 1,5 milioane de lei sunt datoriile Stațiunii Pomicole din Târgu Jiu. Unitatea este în proces de reorganizare. Nu este singura astfel de situație înregistrată la nivel național. Din cele peste 50 de stațiuni de cercetare, doar două au fost preluate de universități. Motivul este același: datoriile prea mari către bugetul local, după cum a răspuns ministrul Petre Daea unei interpelări făcute de senatorul Florin Cârciumaru.

„Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu este prevăzută să fie preluată de Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Având în vedere că aceste stațiuni de cercetare-dezvoltare înregistrează datorii la bugetul de stat, nu au fost preluate de universități”, menționează ministrul Agriculturii, care a spus că au fost și două excepții la Vâlcea și Cluj. În rest, ca și la Târgu Jiu, din cauza datoriilor, stațiunile n-au trecut în patrimoniul universităților.

La stațiunea din Gorj, mai lucrează doar 11 oameni. Ar fi nevoie de cel puțin 200 de mii de lei în fiecare lună pentru ca aceasta să poată funcționa ca odinioară. Guvernul îi va decide soarta după ce va trece de reorganizare. „Stațiunile de cercetare-dezvoltare sunt într-un proces de reorganizare prin hotărâri de Guvern, astfel că, până la această dată au fost reorganizate 41 de unități, urmând a se mai reorganiza 11 unități de cercetare-dezvoltare. La finalizarea acestui proces, se va iniția un proiect de lege de modificare a Legii 45 din 2009 prin care unitățile să fie preluate de universități”, se mai arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.

Vizualizări: 2,547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: